Dr. Jilde Garst, onderzoeker aan Wageningen University & Research, deelt haar inzichten over de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Haar expertise biedt waardevolle perspectieven voor bedrijven die zich voorbereiden op de CSRD.
Dubbele Materialiteitsanalyse
Jilde Garst doet al meer dan vijf jaar onderzoek naar materialiteitsanalyses en verteld dat dit concept verre van nieuw is. Wat wel nieuw is, is de focus op het in kaart brengen van maatschappelijke kosten en baten naast de mogelijke kosten en baten voor het bedrijf zelf. Dr. Garst legt uit: “Voor lange tijd hebben we ons gericht op het inzichtelijk maken van de financiële waardecreatie van organisaties, terwijl de maatschappelijke kosten vaak buiten beschouwing werden gelaten. De CSRD biedt een gemeenschappelijke taal voor MVO-managers om transparant te communiceren over de maatschappelijke kosten en baten van een bedrijf.”
Een van de grootste uitdagingen die Jilde ziet in de CSRD is het bepalen welke onderwerpen materieel zijn voor een bedrijf, oftewel welke maatschappelijke kosten en baten essentieel zijn om te meten. Jilde benadrukt dat hoewel veel aspecten materieel kunnen zijn, het praktisch gezien onmogelijk is om alles in één keer te meten. Een grondige dubbele materialiteitsanalyse (DMA) is daarom cruciaal.
“We moeten er toch chocola van zien te maken”
Jilde Garst merkt op dat de DMA een reflectief en iteratief proces is. “Het eerste rapport zal niet perfect zijn,” zegt ze. Bedrijven moeten stap voor stap werken en streven naar een betrouwbaar beeld van hun maatschappelijke impact. Het proces is opbouwend en dynamisch, waardoor voortdurend leren en aanpassen essentieel is. “Hoe meer ervaring we krijgen met rapportage over niet-financiële informatie, des te beter we erin zullen worden,” voegt ze er optimistisch aan toe.
Ze legt uit dat, net zoals financiële rapportage decennia heeft gekost om te perfectioneren, duurzaamheidsrapportage ook tijd nodig heeft om te rijpen. “Het heeft eeuwen geduurd om te komen waar we nu zijn met financiële rapportage, en nu gaan we in sneltreinvaart naar non-financial reporting. Laten we leren van de lessen uit de financiële verslaglegging en die toepassen op duurzaamheidsrapportage,” aldus Jilde.
Haar boodschap is duidelijk: bereidwilligheid en een leergierige houding zijn cruciaal om succes te boeken in deze nieuwe fase van bedrijfsrapportage.
Tijdens de CSRD Experience Day afgelopen april bood Dr. Garst als wetenschapper een waardevol perspectief. Ze ziet de rol van wetenschap in het informeren en begeleiden van bedrijven bij het implementeren van de CSRD als essentieel. Praktisch toepasbaar onderzoek ondersteunt bedrijven bij besluitvorming en impactmeting. Momenteel onderzoekt Dr. Garst methodes voor het uitvoeren van dubbele materialiteitsanalyses.
Haar advies aan organisaties die aan de slag gaan met hun eerste CSRD-rapport? “Vergeet niet, je meet niet om te rapporteren,” benadrukt Dr. Garst. “Je meet om interne en externe stakeholders op de hoogte te brengen van je bedrijf.” Het meten van duurzaamheidsprestaties is niet louter een administratieve taak, maar een krachtig middel om de impact van je bedrijfsactiviteiten te begrijpen en te communiceren met belanghebbende.
Wil je meer leren over materialiteitsanalyses, lees dan Dr. Garst’s artikel of haar rapport i.s.m. the World Business Council for Sustainable Development.
Dit interview is afgenomen en geschreven door Roos Kolkman, Head of Impact bij Ecocharting – CSRD Platform