Naar verwachting gaat één op de vijf Nederlanders tijdens Black Friday op koopjesjacht. Hoewel de kortingsparade officieel op vrijdag 25 november plaatsvindt vliegen de Black Friday deals je deze week al om de oren. Overal worden consumenten verleid tot het doen van impulsaankopen. In deze tijd is dit echt onwenselijk. Wat IVN Natuureducatie betreft is het hoog tijd dat hieraan een einde komt.
De aangewakkerde koopkoorts doet ons vergeten dat er andere opties zijn. Denk bijvoorbeeld aan delen, hergebruik en zelf maken. Gemakkelijk en ook nog eens beter voor het klimaat en de biodiversiteit. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat we een week na de Klimaattop in Sharm-el-Sheikh, waar weer zo duidelijk is geworden dat het anders moet, weer doodleuk doorgaan met consumeren.
In belang van biodiversiteit
Met ieder product dat we kopen, berokkenen we de aarde schade. Helemaal als die spullen ook nog eens tienduizenden kilometers getransporteerd moeten worden. We doen dit ten koste van de generaties die na ons komen. Zo is sinds 1970 de wereldwijde biodiversiteit met circa zeventig procent afgenomen, zo blijkt het Living Planet Report van het WNF. Dit moet een halt worden toegeroepen.
Natuurlijk moeten we nog kunnen genieten en ons niet overal schuldig over voelen. Maar het is wel belangrijk om ons bewust te zijn van de consequenties van onze acties en indien mogelijk een stapje terug doen in consumeren. Hopelijk omarmen veel mensen het Green Friday-initiatief van Trees for All en kiezen ze zo voor meer bomen in plaats van meer spullen.
Er mogen dan inmiddels acht miljard mensen zijn, het is belangrijk dat wij mensen beseffen dat wij slechts één van de miljoen soorten op deze planeet zijn. De mens en zijn vee zijn echter buitenproportioneel gegroeid ten opzichte van andere soorten. Als je alle levende zoogdieren op de weegschaal legt, bestaat volgens de bekende Britse bioloog David Attenborough maar liefst 96 procent van het gewicht uit de mens samen met zijn vee. Laten we vooral ook voor die andere soorten zorgen.
Jelle de Jong, algemeen directeur, IVN Natuureducatie