De Nederlandse economie moet in 2050 circulair zijn. In september onderzoeken we in Leiden welke bijdrage ondernemers, studenten, start-ups en anderen leveren aan deze uitdaging. Graag nodigen we je uit om mee te kijken en jouw lessen te delen.
Het Leidse Singelpark is bijna af. Na jaren van inzet door bewoners, ondernemers en gemeente kun je nu een rondje lopen door het langste stadspark van Nederland. Het burgerinitiatief kreeg nationaal navolging en internationale aandacht. Alleen het bruggetje bij de oude meelfabriek moet nog open voor publiek. Dat juist dit bruggetje nog dicht is, is wel fijn. Het dwingt je stil te staan bij De Meelfabriek, een van de vele initiatieven in de stad die zich onderscheid door een focus op duurzaamheid en circulariteit. De website van het bouwproject benoemt maar liefst 25 punten waarop het initiatief duurzaam is.
Met een circulaire broedplaats, circulair warenhuis, het eerste circulaire, Parijsbestendige gebouw van Nederland en subsidieregelingen voor circulaire ideeën, bruist Leiden van het initiatief. Is dit echter voldoende om de Nederlandse ambitie van een circulaire economie in 2050 te halen? En wat betekent dit voor het behalen van de andere duurzame ontwikkelingsdoelen, waar de sleutelstad zich aan heeft gecommitteerd?
Een eerste inventarisatie eerder dit jaar liet zien dat SDG 12 (duurzame consumptie en productie) soms lijdt onder inzet op de andere doelen. Circulair is vaak duur en dus exclusief. Een circulaire economie waar iedereen aan kan deelnemen vraagt een zorgvuldig ontwerp. Het Circulair Warenhuis doet een poging. In samenwerking met het re-integratiebedrijf DZB en Nederlandse ontwerpers maken ze van reststromen nieuwe producten die betaalbaar blijven én mensen van werk voorzien.
Ook BioPartner 5, het Parijsbestendige kantoorgebouw net over de grens van Leiden in Oegstgeest, laat zien hoe net even beter nadenken over het ontwerp circulair mogelijk maakt. Het energieneutralen laboratoriumgebouw is deels gebouwd met vrijgekomen materialen van een oud gebouw van de universiteit. Het resultaat is een gebouw waar huurders in een prachtige omgeving zitten zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.
Begin september spraken we honderden studenten Commerciële Economie van het HBO Leiden. Geïnspireerd door duurzame initiatieven in de stad moeten ze een startup oprichten. Gaan ze aan de slag met de circulair economie, vroegen we? De meeste zien het wel zitten. Wat en hoe, dat weten ze nog niet. Hier is nog veel kennis nodig.
Gelukkig delen de meeste initiatieven hun ervaringen graag. Bij zowel het Circulair Warenhuis als BioPartner 5 kun je een rondleiding krijgen en alle ins en outs horen van het initiatief. Het netwerk Ondernemend Leiden organiseert ook regelmatig talkshows over het thema, waarbij ze op zoek gaan naar de economie van morgen. Dit is een gesprek dat verder gaat dan de stadsgrenzen. Daarom bij deze een warme uitnodiging om mee te denken en doen met de economie van de toekomst. We lopen graag een rondje door dat mooie Singelpark met iedereen die meer wil leren of kan delen over de circulaire economie!
Jasper Visser, projectdirecteur Stichting 2030
Op 21 september om 15:30 organiseert BioPartner 5 een rondleiding door het gebouw met de initiatiefnemer. Meedoen is gratis, wel even aanmelden! Het Circulair Warenhuis organiseert dagelijks rondleidingen en in september regelmatig een workshop.