“De integratie Perfetti en Van Melle is een verhaal van plussen en minnen. De leidende vraag voor de fusie was: heeft deze combinatie meer toekomst dan een zelfstandig Van Melle? Als je het puur zakelijk bekijkt, kun je drie jaar later spreken van een ijzersterke internationale combinatie. In sociaal opzicht is er sprake van een ander beleid. Van Melle heeft altijd een sterke bedrijfscultuur gehad. Wij deden veel met en voor de mensen. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook een beter bedrijfsresultaat oplevert.”

“Perfetti heeft daar minder geld voor over. Dat geldt ook voor het streven naar duurzaamheid, waar ik bij Van Melle altijd veel aandacht aan heb besteed. Perfetti beloofde destijds dat beleid voort te zetten, maar ziet daar nu met de economische recessie geen mogelijkheden toe. Ik was daarvoor al gewaarschuwd in de periode voor de fusie. Toch heb ik er geen spijt van. Alleen zou Van Melle het niet redden.”

“De fusie viel samen met mijn zestigste verjaardag – destijds de officiële vut-leeftijd bij Van Melle – dus dat kwam mooi uit. Ik mis vooral het samenwerken met medewerkers, meer dan ik had verwacht. Ik moest op zoek naar een nieuwe balans in mijn leven. Die bestaat eruit dat ik iets nuttigs wil doen met de kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgebouwd. Het is een verlies als je daar na je pensionering ineens niets meer mee doet.”

“Naast mijn commissariaat bij Perfetti Van Melle ben ik commissaris bij een toeleverancier aan windmolenbedrijven en vice-voorzitter in het bestuur van COSUN, een coöperatie rond de voormalige Suikerunie. Twee andere bestuursfuncties hebben met duurzaamheid te maken. Ik zit in de besturen van het World Watch Institute in Washington en van het Nederlands Initiatief voor Duurzame Ontwikkeling.”

“Het voeren van een duurzaam beleid staat nu onder druk bij bedrijven. Dat is jammer, want eco-efficiënt bezig zijn, zoals ik het noem, levert economisch resultaat op. Niet alleen omdat je bijvoorbeeld op je energie- en waterverbruik bespaart, maar ook door positieve resultaten in de ‘softe’ sfeer. Een duurzaam beleid motiveert medewerkers, komt tegemoet aan de wensen van zakenpartners en beleggers, en geeft makkelijker toegang tot overheden. Over dit thema geef ik regelmatig lezingen.”

“De extra vrije tijd die ik heb, gebruik ik onder meer om te lezen. Dat is iets wat ik nu inhaal. Ik lees veel boeken over de natuur, in het bijzonder over vogels en bomen. Ook de natuur zelf beleef ik nu meer. Soms ben ik hele herfstmiddagen in de bossen aan het fotograferen – een andere hobby van mij. Dat doe ik het liefst thuis in België, waar ik woon. Ik ben een halve Vlaming; mijn familie komt oorspronkelijk uit Gent en ik ben in Breskens geboren. Aan de Kagerplassen heb ik ook nog een huisje, maar eigenlijk is Nederland mij te vol.”

“Boeken over filosofie, psychologie en geschiedenis lees ik ook graag. Een biografie over Napoleon bijvoorbeeld, die voor Europa en ook voor Nederland veel heeft betekend. Wist u dat hij een fervent boomplanter was?”

“Ik ben zelf begonnen om iets autobiografisch op papier te zetten. Daarin wil ik alle niet-materiële ervaringen vastleggen die voor mij het leven de moeite waard hebben gemaakt. Misschien kunnen anderen daar iets mee.”

Auteur(s): Paul Scheer