“Wereldwijd zien we dat vakbondsleiders en –leden het moeilijk hebben. Ook nu weer wordt aangetoond dat we ons moeten blijven inzetten voor rechten van werknemers wereldwijd en de ruimte die vakbonden innemen”, zegt Arend van Wijngaarden voorzitter van CNV Internationaal in reactie op de Global Rights Index: het jaarlijkse rapport van de International Trade Union Confederation (ITUC).
De ITUC is het internationaal vakverbond, de wereldwijde vereniging van vakbonden, waarbij ook CNV Internationaal is aangesloten. Van Wijngaarden: “Uit dit rapport blijkt dat in veel landen de vrijheid van vakbonden en rechten van werknemers – en daarmee de democratie – onder druk staat.” Ook in Nederland zijn er problemen stelt het rapport. In de helft van de Europese landen zijn collectieve onderhandelingsrechten geschonden en het betreft ook bedrijven gevestigd in Nederland. “Een zeer zorgwekkende ontwikkeling”, vindt Van Wijngaarden.
De tien ergste landen
De tien ergste landen voor werknemers zijn: Algerije, Bangladesh, Brazilië, Colombia, Guatemala, Kazachstan, de Filipijnen, Saudi Arabië, Turkije en Zimbabwe.
“In Colombia zien we dat leden van onze vakbondspartner ernstig worden bedreigd. CNV Internationaal heeft daarom minister Kaag opgeroepen in Colombia te pleiten voor de vrijheid van vakbonden en we zien uit naar haar toezegging om samen met minister Blok bij de Colombiaanse regering aandacht te vragen voor de bescherming van vakbondsleden”, zegt Arend van Wijngaarden voorzitter van CNV Internationaal.
Brazilië en Zimbabwe worden dit jaar voor het eerst genoemd. In die landen is wetgeving aangenomen die rechten van werknemers inperkt en er is sprake van onderdrukking, intimidatie en bedreiging van vakbondsleiders. En stakingen worden verboden.