Op 26 juni 2019 mocht Simon Hageman, als docent/onderzoeker werkzaam voor de academie Life Science Engineering & Design (LED) van Hogeschool Saxion, de Lettinga Award 2019 in ontvangst nemen. Hij kreeg de prestigieuze onderscheiding uitgereikt voor zijn onderzoek naar het verduurzamen van recycleprocessen van metalen uit afgedankte elektronica. Simon ontving de award in Delft tijdens de 16e editie van de Anaerobic Digestion Conference, een wereldwijd congres op het gebied van anaerobe vergisting en bioprocestechnologie.
Simon, gefeliciteerd met je onderscheiding. Hoe kwam je nominatie tot stand?
“Ik ben werkzaam voor het lectoraat Duurzame Energievoorziening en via de minor Duurzame Chemie kreeg ik contact met collega Ton Lemmens, docent aan de opleiding Chemie. Ton vertelde me over de processen die spelen bij het recyclen van metalen uit elektronica. Ik kreeg daardoor een idee, dat ik uitwerkte en kon beargumenteren met literatuuronderzoek. Tijdens mijn onderzoek dacht ik: ‘dit past allemaal heel goed bij elkaar.’ Mijn idee bleek goed te onderbouwen.”
Kun je uitleggen wat je idee inhoudt?
“Om elektronica te recyclen heb je de inzet van chemische stoffen nodig. Binnen ons onderwijs bij Saxion zijn we al bezig met het gebruik van duurzame chemie in zo’n recycleproces. Denk bij elektronica bijvoorbeeld aan printplaten uit radio’s en telefoons. In die elektronica zitten kostbare elementen, waaronder metalen. Die metalen worden chemisch behandeld. Dat is vanuit het oogpunt van duurzaamheid een proces dat ons milieu belast. Wanneer je zo’n behandelproces op een andere manier vormgeeft, met hulp van anaerobe vergisting, hoef je minder chemicaliën te gebruiken. Minimaal eigenlijk. Je combineert als het ware de juiste kenmerken van chemie en microbiologie en bouwt een milder proces, waarbij je de bacteriën hun werk laat doen. Die bacteriën voed je met duurzame suikers of een andere natuurlijke energiebron.”
Dat klinkt als een indrukwekkend inzicht.
“Mijn idee past vooral bij nanotechnologisch onderzoek en het mooie is dat we bij Saxion flexibel kunnen werken. We profiteren van de samenwerking tussen lectoraten. Uiteindelijk draag ik hiermee bij aan het onderwijs en onderzoek dat we op dit gebied bij Saxion ondersteunen en uitvoeren.”
Welke toekomstmogelijkheden zie je op dit gebied voor Saxion?
“De combinatie van de selectieve milde condities voor microbiologie en de snellere chemische reacties geeft veel mogelijkheden voor vervolgonderzoek naar recycleprocessen. Deze lijn past goed in de Living Technology-agenda van Saxion, waarvan onderzoek naar duurzamer produceren ook onderdeel uitmaakt. Ik vind het super dat ik de prijs kan besteden aan materialen. Ik hoop binnen Saxion meer onderzoeksuren in het project te kunnen stoppen. Het combineren van microbiologie en chemie is een gouden formule!”
Hoe voelde het om de Lettinga Award 2019 in ontvangst te nemen?
“Fantastisch! Je begint met een goed idee, maar daarbij ontbreekt het vaak aan middelen om zo’n idee verder uit te werken. Dankzij deze prijs kan ik een deel van het onderzoek verder uitvoeren. Het zou prachtig zijn als we het onderzoek naar duurzame recycling van elektronica in de toekomst binnen onze lectoraten verder kunnen uitbreiden.“
Over de Lettinga Award
De Lettinga Award bestaat sinds 2001 en wordt eens per twee jaar uitgereikt tijdens de Anaerobic Digestion Conference. De prijs werd ingesteld door drie Nederlandse leveranciers van milieutechnologie (Paques, Biothane-Veolia en LeAF) om de ontwikkeling en implementatie van anaerobe behandelingstechnologie wereldwijd te stimuleren. Bij het uitreiken van elke nieuwe award worden tegelijkertijd de resultaten van de vorige winnaar gedeeld. Simon Hageman won de 8e Lettinga Award. De prijs is vernoemd naar Emeritus Prof. dr. ir. Gatze Lettinga (1936), grondlegger van de biologische afvalwaterzuivering.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Hogeschool Saxion