Wie is en wat doet Jacqueline van Rijswijk?
Ik ben sinds januari 2011 Sustainability manager bij ASML. De feitelijke verantwoordelijkheid voor het duurzamer worden van ASML ligt bij de eigenaren van de bedrijfsprocessen binnen ASML.
Binnen Corporate Sustainability, waar ik samen met twee andere vrouwelijke collega’s een deel van uitmaak, houden we ons bezig met:
– het monitoren van de dialoog tussen ASML medewerkers en diverse belanghebbenden over het onderwerp duurzaamheid in relatie tot ASML en het verzamelen van de wensen en verlangens van de belanghebbenden in deze;
– het identificeren en analyseren van de duurzaamheidrisico’s en trends;
– het voorbereiden van de voorstellen om de strategische keuzes bij te sturen;
– het ondersteunen van de proceseigenaren bij de vertalen van de strategische keuzes naar gewijzigd beleid;
– het ondersteunen bij het definiëren en monitoren van de voortgang van de verbeterprojecten in het kader van duurzaamheid;
– en tot slot het coördineren van de activiteiten om al het bovenstaande op gepaste wijze te communiceren, onder andere via het Sustainability Report.
ASML staat in de nieuwe Global 100 ranking Most Sustainable Companies op de 5de plaats. Welke prestaties liggen daaraan ten grondslag?
Dit onderzoeksbureau deelt de geselecteerde ‘vervuilende’ indicatoren (bijvoorbeeld CO2 en afval) door de jaaromzet. In het jaar waarover we spreken, 2010, was de omzet voor ASML EUR 4,5 miljard. ASML bouwde toen zo’n 200 chipmachines. Het bouwen van een chipmachine bestaat met name uit het assembleren van hoogwaardige technologische componenten, waarbij weinig vervuiling ontstaat. Dit lage niveau van vervuiling en emissies in relatie tot onze hoge omzet heeft er toe geleid dat we hoog op deze ranking zijn geëindigd.
ASML heeft m.i. niet zo’n grote bekendheid als duurzame onderneming. Wordt hier bewust niet zoveel PR aan gegeven en gaat dat veranderen?
ASML opereert in de business-to-business omgeving. Onze PR-activiteiten zijn met name gericht op arbeidsmarktcommunicatie om zo de getalenteerde en technisch hoogopgeleide medewerkers te kunnen aantrekken.
Wat zijn de belangrijkste resultaten bij ASML op het gebied van duurzaamheid?
In 2011 heeft ASML belangrijke stappen voorwaarts gemaakt op het realiseren van de duurzaamheiddoelstellingen zoals gedefinieerd in 2009. Onze doelstelling voor CO2 emissies is om per 2015 50% minder uit te stoten ten opzichte van 2010 en daarin hebben we belangrijke resultaten geboekt. Onze maatregelen zijn erop gericht om enerzijds het verbruik van energie reduceren (10% reductie) en anderzijds groene stroom te kopen. Hiermee zijn we in 2011 erin geslaagd onze CO2 impact met zo’n 25 ton te verlagen en zelfs twee keer beter dan onze jaardoelstelling te scoren (vermindering met 12 ton).
Daarnaast hebben we de doelstelling voor het recyclen van de gevaarlijke stoffen per 2015 op 90% gezet. Met een verbetering van 15% in 2011 ten opzichte van de werkelijke cijfers van 2010 (55%) en 5% ten opzichte van de doelstelling voor 2011 (65%) zijn ook hier belangrijke verbeteringen gerealiseerd.
Verdere details zijn terug te vinden in het Sustainability Report 2011 dat in maart zal worden gepubliceerd.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor ASML op het gebied van duurzaamheid?
We kennen momenteel twee belangrijke uitdagingen: duurzaamheid in de harten en zielen van alle medewerkers binnen ASML te krijgen. Dit is niet echt een nieuwe uitdaging, maar zal toch nog wel enige tijd duren voordat het is afgerond.
Anderzijds is het aantrekken van voldoende getalenteerde nieuwe medewerkers om de continuïteit van onze innovatie capaciteit te garanderen continue een uitdaging mede omdat het beschikbare aanbod in Nederland maar 50% bedraagt van wat wij als ASML nodig hebben.
Is ASML ook betrokken bij duurzaamheidsprojecten in de keten?
In de semiconductor sector in z’n algemeenheid staat duurzaamheid hoog op de agenda. Onze klanten vragen ons voortdurend om innovatieve oplossingen om betere en snellere chips te produceren en daarbij vragen zij ook het energieverbruik van onze machines te reduceren. Dit is een continue aandachtspunt.
Om het een en ander gestructureerd door te vertalen naar onze leveranciers hebben we in 2010 besloten om ons aan te sluiten bij de EICC (Electronics Industry Citizenship Coalition).
Heeft ASML ook een duurzaam inkoopbeleid / leverancier selectie?
Inmiddels zijn belangrijke duurzaamheidindicatoren (zowel milieu als sociale indicatoren) toegevoegd aan het leverancier-selectie proces, en worden bestaande leveranciers beoordeeld op hun duurzaamheidsinspanningen.
Wie ziet ASML als haar “peers” op het gebied van duurzaamheid?
Wereldwijd vertegenwoordigen de activiteiten van ASML ruim 80% van alle activiteiten in de chip-machines markt. Het vinden van relevante vergelijkingen in onze sector, de semiconductor sector, is niet altijd eenvoudig voor ons. We vergelijking ons met name met andere machinebouwers in de semiconductor sector, maar ook op onderdelen met onze klanten die veelal zware programma’s op duurzaamheid hebben gedefinieerd en door de jaren heen belangrijke resultaten op hebben geboekt. Zij worden gezien als de leiders in duurzaamheid van de sector.
Heeft Nederland een goed ondernemingsklimaat voor duurzame ondernemingen?
Om een duurzame samenleving en een betere wereld te creëren is nog heel veel innovatie nodig op alle gebied. Het is niet altijd even evident dat de overheid, met het verzorgen van studies en studie voorwaarden bijvoorbeeld, daarop haar stempel drukt. Kennis economie – onvoldoende benutten van de mogelijkheden hierin .
Heeft u ook iets met duurzaamheid in uw persoonlijke leven?
In alles! Heb bijvoorbeeld een klein recycling center in mijn kelder geïnstalleerd en laat ook geen kans voorbij gaan met wie dan ook het onderwerp duurzaamheid te bespreken.
Zo als het nu gaat in de werled kan echt niet lang meer goed gaan. Ben van mening dat de term MVO daarom zijn beste tijd alweer heeft gehad. Mijn voorstel is, mede om de benodigde sense-of-urgency te kweken, over te gaan op WVO: Wereld Verbeterend Ondernemen!