De Innovatie Hub Oost-Groningen (IHOG) en Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) slaan de handen ineen om alternatieve, natuurlijke bindmiddelen te onderzoeken en een nieuwe richting te geven aan duurzaamheid in de materialen industrie. Met de focus op magnesium en aardappelzetmeel als bindmiddelen, gecombineerd met de veelzijdige eigenschappen van hennepvezels, realiseren ze een doorbraak in de ontwikkeling van recyclebare composietmaterialen. Dit project wordt geleid door ontwerper en Academie Minerva onderzoeker Jack Brandsma, samen met zijn studenten, die al een indrukwekkende reeks samples en prototypes hebben gemaakt met de natuurlijke materialen van de bedrijven binnen IHOG. Na de ontwikkelings- en onderzoeksperiode in de regio, heeft het project internationale erkenning gekregen tijdens de Design Week van Milaan.
Ontstaan van Material Magic
In de komende periode worden de prototypes verder ontwikkeld en zal de verkenning van nieuwe mogelijkheden worden voortgezet. De onderzoeksgroep Material Magic, een voortdurend project van Academie Minerva en IHOG, staat onder de inspirerende leiding van Jack Brandsma, een gerenommeerd ontwerper, toegewijde docent en gepassioneerde onderzoeker. IHOG is een samenwerking van vijf bedrijven uit dezelfde regio in de provincie Groningen: Hempflax, Nedmag, Avebe, Zechsal en Ten Kate, die allemaal verschillende hoogwaardige materialen leveren. Door deze gezamenlijke inspanning, met ondersteuning van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen, kunnen ze de grenzen van materialen innovatie verleggen.
Eerste meubels en exposities
De onderzoeksgroep Material Magic heeft de combinatie van hennepvezels, magnesiumzout en aardappelzetmeel uitvoerig onderzocht om het potentieel van deze materialen te ontsluiten. Door hennepvezels te combineren met magnesium of aardappelzetmeel, zijn driedimensionale samples en een eerste serie meubels prototypes gecreëerd die het bewijs leveren van de mogelijkheden van deze nieuwe benadering. Deze creaties uit de Groningse regio krijgen in dit beginstadium al veel internationale aandacht. Zo heeft de eerste collectie al tentoon gestaan op de Dutch Design Week in Eindhoven, Museum Helmond, Material District Utrecht, HeimTextil Frankfurt, Brightlands Chemelot Campus Geleen en Isola Design Week in Milaan, wat geleid heeft tot uitnodigingen voor de London Design Week in september en Design Week Köln in januari 2024.
Circulair Meubilair
De nauwe samenwerking tussen IHOG en Academie Minerva, waarbij creativiteit, onderzoek en industrieel partnerschap samenkomen, ligt aan de basis van dit succesvolle project. Samen streven ze naar de ontwikkeling van duurzame en recyclebare materialen en dienen ze als voorbeeld voor de rest van de industrie. Hiermee bevordert de combinatie van deze materialen een circulaire benadering van meubilair productie, waarbij innovatieve meubels worden gemaakt met natuurlijke materialen en alternatieve binders. Op deze manier worden esthetiek en duurzaamheid gecombineerd. De internationale aandacht die deze meubels hebben gegenereerd, getuigt van hun potentieel om de normen in de wereld van design en duurzaamheid te verleggen.