Op 19 mei lanceerden 10 toonaangevende organisaties op het gebied van biobased innovatie uit Noordrijn-Westfalen, Nederland en Vlaanderen in Düsseldorf het megacluster ‘Bio Innovation Growth’. Dit cluster gaat huidige en toekomstige biobased initiatieven faciliteren.
Het produceren van producten uit hernieuwbare, biologische grondstoffen in plaats van uit fossiele grondstoffen is een actueel vraagstuk. Er is samenwerking nodig tussen ondernemers, onderzoekers, wetenschappers en bestuurders om nieuwe en bestaande biobased bedrijfs- en onderzoeksactiviteiten te initiëren en versneld te laten groeien.
EU-programma’s
De verschillende EU-programma’s voor onderzoek en innovatie en voor regionale economische ontwikkeling erkennen de biobased economy (BBE) als een kansrijke sector. Zo bieden de Europese INTERREG-programma’s bijvoorbeeld kansen om de ambities voor internationalisering te realiseren. Het MKB in Nederland, Vlaanderen en Duitsland kan daarbij aansluiten.
Nationaal en internationaal
De samenwerking in de BBE krijgt vorm in de regio. Het is van belang dat regio’s onderling samenwerken, zowel op nationaal als op internationaal niveau. In Nederland, Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen zijn daarvoor allerlei benodigde specialismen aanwezig, van agro tot chemie en life sciences.
Leidingen, rivieren, wegen
Het megacluster ‘Bio Innovation Growth’ (BIG-C) heeft als doel de grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren, uit te voeren én de specialismen te verbinden. Een sterk punt van het megacluster is dat leidingen, rivieren en wegen de afzonderlijke industriële clusters in de regio met elkaar verbinden.
Roadmap eerste stap
Een eerste stap van de BIG-C is nu om te komen tot een ‘roadmap’. Een actieplan dat aangeeft in welke activiteiten de initiatiefnemende partnerorganisaties uit NL (BE-Basic), Vlaanderen (FISCH) en Noordrijn-Westfalen (CLIB2021) samen willen investeren via de verschillende EU-programma’s.
Opdrachtgever(s)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland denkt mee met BIG-C en is behulpzaam met zijn instrumentarium, via de topsectoren, EU-financiering en andere instrumenten. De rijksdienst voert INTERREG en de TKI Bio Based Economy uit in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.
Meer informatie is te vinden bij Be-Basic.