Anderson’s verhaal is een legende. In 1994 kreeg hij een ingeving toen hij op zoek was naar inspiratie voor een toespraak, voor een werkgroep over de milieuvisie van Interface. Toen hij voor het eerst Paul Hawken’s ‘The Ecology of Commerce’ las, wist hij dat Interface een andere richting moest inslaan voor een duurzame toekomst. In de zeventien jaar die volgde is een enorme omslag gemaakt, door de ‘Mission Zero’ strategie die Ray Anderson lanceerde. Ray schatte dat Interface inmiddels over de helft is op weg naar ‘Mission Zero’. De aardolie-intensieve tapijtindustrie is voorgoed veranderd door de visie van Ray C. Anderson, in een reis die niemand voor het bedrijf voor mogelijk hield.
Anderson heeft de reis van Interface vastgelegd in twee boeken: ‘Mid-Course Correction’ (1998) en ‘Confessions Of A Radical Industrialist’ (2009). De laatste werd onlangs uitgebracht in paperback uitvoering als ‘Business Lessons from a Radical Industrialist’. Anderson is Cum laude afgestudeerd aan de Georgia Institute of Technology’s school of industrial and systems engineering in 1956. Daarna bleef hij een fervent aanhanger van de school, die hem zeer recent bekroonde met een ere-doctoraat in de filosofie. Anderson en Interface financierden de oprichting van de Anderson-Interface Chair in natuurlijke systemen aan de Georgia Tech, waar de Associate Professor Valerie Thomas onderzoek verricht naar duurzaamheid.
Anderson richtte Interface in 1973 op met de productie van modulaire tapijttegels in Amerika. Interface bracht een revolutie tot stand in de commerciële vloerbedekkingindustrie, maar het is de legendarische milieuopenbaring in 1994 waarin Ray C. Anderson zal worden herinnerd.