Interface, wereldmarktleider in de productie van modulaire vloerbedekking, heeft de eerste biobased backing voor tapijttegels ontwikkeld die voldoet aan Europese prestatie- en kwaliteitsnormen, zoals lage VOC en een hoogdimensionale stabiliteit.
Het bedrijf maakte dit bekend na succesvolle proeven met de biologische compound die Interface in Nederland heeft ontwikkeld en een recente investering van 4,5 miljoen euro voor een flexibele nieuwe installatie voor de fabriek in Scherpenzeel. Binnen de investering heeft Interface ook een speciaal research- en developmentteam gevormd voor de ontwikkeling van de compound. Interface verwacht de biobased backing binnen 18 maanden in productie te kunnen nemen en uit te rollen binnen het productassortiment voor EMEA.
De strategie van het bedrijf is erop gericht om een voortrekkersrol te spelen binnen de circulaire economie. Het wil daarbij niet alleen inzetten op één gerecyclede of biobased grondstof, maar komen tot een flexibel productieproces met een brede input en output van gerecyclede en biobased materialen.
Biobased nylon
Daarnaast gaat Interface samen met Universal Fibres over tot het in toenemende mate vervangen van nieuwe nylon door biobased nylon. In 2011 ontwikkelde Interface zijn eerste tapijttegel met biobased nylon en sindsdien heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in het vergroten van zijn productiecapaciteit voor biobased materialen.
Biobased formaldehydevrije glasvezel
Interface heeft twee jaar geleden een pilot gedaan met biobased formaldehydevrije glasvezel en heeft daarvan al twee miljoen vierkante meter verkocht in EMEA. Het bedrijf wil nu deze nieuwe glasvezel doorvoeren in zijn gehele Europese portfolio.
De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biobased materialen zijn een belangrijke stap voor Interface. De missie van het bedrijf is om in 2020 niet meer afhankelijk te zijn van olie. Uit de EcoMetrics-meting van 2015 blijkt dat 50 procent van de grondstoffen die door Interface wereldwijd worden gebruikt, ofwel gerecycled is ofwel bestaat uit biomassa. Het doel van het bedrijf is om in 2020 dit cijfer op 100 procent te krijgen. De recente innovaties op het gebied van biobased materialen zijn een belangrijke stap in het verwezenlijken van die ambitie.
Nigel Stansfiel, Hoofd Innovatie bij Interface, over de nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van biobased materialen: ”We kunnen nu biobased materialen inzetten die niet concurreren met de voedselketen. Dit gaat verder dan gerecyclede materialen en biedt belangrijke groeimogelijkheden voor ons bedrijf.
De afgelopen tien jaar hebben we samen met onze partners gewerkt aan het ontwikkelen en bouwen van productievoorzieningen die flexibel kunnen omgaan met een breed aanbod van gerecyclede en biobased materialen. Hierdoor heeft Interface een toonaangevend aanbod van biobased en gerecyclede producten kunnen ontwikkelen die getuigen van innovatieve kracht en pioniersgeest. Dit is iets wat alle marktleiders zouden moeten doen als zij daadwerkelijk een duurzame toekomst nastreven.”