Op woensdag 18 september 2024 lanceerden AkzoNobel, Aldowa en Calosol een unieke technologische ontwikkeling die een grote stap voorwaarts betekent op het gebied van duurzaamheid in de bouwsector. Met de innovatieve ‘warmtewingevel’ kunnen gebouwen voortaan verwarmd én gekoeld worden, zonder in te hoeven leveren op de esthetische waarde van het pand. De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en oplossingen.
Maximale ontwerpvrijheid voor architecten
De technologie, die geïntegreerd is in de metalen gevelbekleding, maakt gebruik van de warmte van de zon. Wanneer de zon niet schijnt, wordt er warmte onttrokken aan de lucht. Door vloeistof door een buizencircuit achter de gevelcasette te leiden wordt het opgewarmd. Deze vloeistof wordt vervolgens direct gebruikt als bron voor de warmtepomp, of wordt tijdelijk opgeslagen in een buffer. Op deze manier kan de gevel zorgen voor zowel verwarming als verkoeling van gebouwen zorgen. In tegenstelling tot bij gebruik van een lucht-water warmtepomp met een buitenunit, komt bij de warmtewingevel geen geluid vrij. Extra waardevol is dat de gevelpanelen kunnen worden ontwikkeld met een zeer grote mate van vormvrijheid; in iedere gewenste kleur, patroon en formaat. Hierdoor blijft de ontwerpvrijheid van architecten gewaarborgd.
Samenwerking tussen gerenommeerde partners
Tijdens de informatiemiddag gaven verschillende vooraanstaande bedrijven die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de ‘warmtewingevel’ presentaties over zowel de technologische aspecten als de uitdagingen in de markt. Onder de sprekers bevonden zich vertegenwoordigers van AkzoNobel, Aldowa, TNO, Klicket, NBArchitecten, Cellcius en Calosol. “De introductie van de warmtewingevel markeert een belangrijk moment voor de bouwsector,” aldus Marc Krauth, directielid van Aldowa. “We zijn trots dat er in samenwerking met de consortium partners een product is ontwikkeld dat voldoet aan de hoogste esthetische en technologische eisen, terwijl het tegelijkertijd een zeer significante bijdrage levert aan de verduurzaming van een grote diversiteit aan gebouwen. We hebben hoge verwachtingen van het product, waarbij we vooral veel kansen zien voor de hoogbouw en renovaties.”
De warmtewingevel kan vanaf nu ingezet worden door architecten, aannemers en projectonwikkelaars die op zoek zijn naar een duurzame en flexibele oplossing voor klimaatbeheersing in gebouwen.
Foto: V.l.n.r.: Jacques Heijboer van Aldowa, Bart Erich van TNO/Calosol, Rick van Horssen van Aldowa, Peter Bussink van Calosol en Bob Dirks van AkzoNobel