De kledingindustrie is vervuilender dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Door de hoge uitstoot, chemische kleuring en grote mate van overproductie. Daarbovenop gooien we per jaar wereldwijd 764.000 vuilniswagens aan kostbare materialen weg. Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) schreef een plan om de kledingindustrie aan te pakken.
Eindeloze verleiding van fast fashion
We zijn verslaafd geraakt aan fast fashion. Kledingstukken die zo goedkoop en snel mogelijk in de winkels liggen. Verleiding en misleiding zorgen voor overconsumptie en overproductie. Door de slechte kwaliteit worden kledingstukken gemiddeld maar zeven (!) keer gedragen. De volgende collectie zorgt ervoor dat je snel weer nieuwe fast fashion koopt. En circulaire merken hebben het nakijken.
Plastic kledingdeeltjes in ons bloed
Kleding is vaak gemaakt van goedkope kunstmatige vezels (plastic). Dat drukt de prijs, maar zorgt er ook voor dat er kleine plasticdeeltjes vrijkomen als je de kleding draagt en elke keer als je het kledingstuk wast. Een derde van microplastics in onze rivieren en oceanen belandt na een omzwerving in ons bloed. Regelgeving ontbreekt.
Kledingmerken liegen ons voor
De duurzaamheidsclaims van kledingmerken vliegen ons om de oren (“deze broek is gemaakt van gerecycled materiaal”). Merendeel van deze claims zijn misleidend of ronduit niet waar. Op dit moment is slechts 1% van het materiaal hoogwaardig gerecycled is. Modemerken komen weg met deze greenwashing en krijgen een waarschuwing of lage boetes.