De 18e jaarlijkse ranglijst van Corporate Knights van ’s werelds 100 meest duurzame bedrijven toont een aanhoudende correlatie tussen hogere beleggersrendementen en sterke prestaties op belangrijke milieu-, sociale en governance (ESG)-maatstaven. Het werpt ook licht op de evolutie van ESG-prioriteiten en -resultaten, en op de omvang van de kloof tussen toonaangevende duurzaamheidspresteerders en hun wereldwijde bedrijfsgenoten. In de 2022-lijst zijn drie Nederlandse bedrijven opgenomen: ING (plaats 61), KPN (plaats 13) en Philips (plaats 56). He Deense bedrijf Vestas Wind Systems A/S staat dit keer op de eerste plek als meest duurzame bedrijf.
De ranglijst is gebaseerd op een rigoureuze beoordeling van 6.914 bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljard dollar,
Vestas is geëvolueerd van de productie van hydraulische kranen tot de grootste van alle windturbinefabrikanten, verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de wereldwijd geïnstalleerde windenergiecapaciteit. In december begon het te werken aan een Noordzee-turbine die Europa’s krachtigste en Schotlands grootste project voor hernieuwbare energie zal worden. De huidige focus van het bedrijf ligt op het verlagen van de CO2-voetafdruk van zijn turbines.
“Via onze oplossingen ondersteunt Vestas het wereldwijde energiesysteem door jaarlijks miljoenen tonnen CO2-uitstoot te vermijden”, zegt CEO Henrik Andersen. “Om een echt duurzame toekomst op te bouwen, moeten we echter meer doen”, voegt hij eraan toe.
Volgens een analyse van S&P Capital IQ is de Corporate Knights Global 100 Index de best presterende wereldwijde duurzaamheidsaandelenindex sinds de oprichting in 2005 en ligt hij ook voor op zijn toonaangevende benchmark. Een dollar die op 1 februari 2005 was belegd in een index die was samengesteld uit Global 100-bedrijven, zou een rendement hebben opgeleverd dat bijna een vijfde hoger is dan dezelfde belegging in de MSCI All Country World Index of ACWI (totaal rendement van 331% vergeleken met 279 %), waarbij de prestatiekloof groter werd in het voordeel van de Global 100, duidelijk na het begin van COVID toen grote groene herstelprogramma’s werden aangenomen.
De 2022 Global 100-bedrijven halen 47% van hun inkomsten uit producten of diensten die volgens de Corporate Knights Clean Taxonomy als ‘schoon’ zijn gecategoriseerd, en zij besteden 48% van hun kapitaaluitgaven, R&D en acquisities aan schone investeringen.
Vergeleken met het gemiddelde ACWI-bedrijf genereren Global 100-leden meer dan vier keer zoveel inkomsten per uitgestoten ton koolstof en bijna acht keer meer output per verbruikte eenheid energie.
“Sterke prestaties op deze maatstaven zijn van fundamenteel belang voor het bereiken van een schone en koolstofneutrale economie binnen het noodzakelijke tijdsbestek”, zegt Toby Heaps, CEO van Corporate Knights, “en het aanhoudende momentum is bemoedigend.”
Terwijl Global 100-bedrijven vooruitgang boekten door hun aandeel in schone inkomsten en investeringen te vergroten, bleef de vertegenwoordiging van niet-mannen onder bestuurders dit jaar steken op 32%. En er was een matige prestatie op het percentage van de betaalde belastingen, waarbij de betaalde contante belastingen de afgelopen vijf jaar 13% van de winstratio bedroegen, in tegenstelling tot de gemiddelde wereldwijde wettelijke tarieven die het dubbele zijn. Dit suggereert dat er nog ruimte is voor toonaangevende performers om op een aantal van deze meer recente ESG-aandachtspunten naar voren te komen.
Andere opmerkelijke bevindingen en resultaten van de analyse van dit jaar:
- Circulariteit is een belangrijk aandachtspunt voor veel Global 100-bedrijven, zoals het nieuw gerangschikte Schnitzer Steel Industries uit de Verenigde Staten, dat gespecialiseerd is in staal en autorecycling.
- 65 van de Global 100-bedrijven hebben zich aangesloten bij het Science Based Targets-initiatief, waarmee ze hun emissiereducties afstemmen op de vereisten van de Overeenkomst van Parijs, tegenover 60 in 2021.
- Sommige bedrijven lieten de Global 100 vallen in het licht van prestaties die niet langer in overeenstemming zijn met strengere criteria voor wat kwalificeert als ‘schoon’. Zo moeten auto’s nu volledig elektrisch zijn om in aanmerking te komen, terwijl in voorgaande jaren hybrides als schoon werden geteld. Dit had een negatief effect op Valeo SA uit Frankrijk, wiens producten grotendeels op hybride in plaats van op batterij-elektrische voertuigen gaan.
- Sommige spraakmakende merken werden uitgesloten vanwege specifieke rode vlagactiviteiten. Dit omvat blokkering van het klimaatbeleid door Ford Motor Company, Daimler AG, Chevron en Air France, op basis van onderzoek van de non-profit Influence Map.
- Sectorale vertegenwoordiging wordt gedomineerd door verschillende tech-segmenten, waaronder telecom, chipmakers, computermakers en zakelijke dienstverleners, terwijl 10 banken de grootste afzonderlijke sector vormen.
- De VS heeft het grootste aantal Global 100-bedrijven met 23, terwijl Canada met 13 boven zijn gewicht staat. Nog eens drie komen uit Zuid-Amerika, 41 uit Europa/VK en 20 uit de regio Azië-Pacific.