Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is vandaag uitgeroepen tot Beste Circulaire Werklocatie van Nederland 2019. Andere kanshebbers op de deze Circular Economy Award waren Businesspark De Waarderpolder in Haarlem en Brainport Industries Campus in Eindhoven.
Op het BT Event in Arnhem ontving Industriepark Kleefse Waard (IPKW) de Circular Economy Award uit handen van juryvoorzitter Cees-Jan Pen. De Circular Economy Award wordt voor het derde jaar uitgereikt. Doel is een pluim te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. Vorig jaar ging de award naar het Werkspoorkwartier in Utrecht.
De winnaar kwam tot stand via een longlist van de 12 beste circulaire werklocaties van Nederland. Deze werd samengesteld door een onafhankelijk team van zeven experts op het gebied van (her)ontwikkeling van werklocaties en regionale economie. Zij werken landelijk en kennen de beste projecten uit de praktijk. Vervolgens werden er drie finalisten geselecteerd na een deskundig oordeel van de vakjury onder leiding van lector Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen) en waarin verder Guus Mulder (TNO), Aeisso Boelman (Fakton) en Yasha Schadee (SKBN) zitting hebben.
De jury selecteerde drie werklocaties op basis van tien vooraf vastgestelde criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid.
Volgens juryvoorzitter Cees-Jan Pen zal er publiek en privaat substantieel meer moeten worden geïnvesteerd om de basis van bedrijventerreinen op orde te krijgen, zodat daadwerkelijk de energiepotentie van bedrijventerreinen kan worden benut. ‘We zien enorm veel circulaire initiatieven en energie. Dit staat in schril contrast met de financiële en politieke aandacht om bestaande bedrijventerreinen beter en meer te benutten. De winnaar en genomineerden laten duidelijk zien dat circulair investeringslef en leiderschap nodig is.’
Beste circulaire werklocatie: Industriepark Kleefse Waard
Het was een close-call dit jaar, daar was de jury het unaniem over eens. ‘Het zijn drie heel verschillende werklocaties, met verschillende opgaven. Maar ze gaan daar alle drie op hun manier heel goed mee om.’ Ook het feit dat de drie finalisten een goede koppeling met het hoger onderwijs hebben, werd erg geprezen. Het winnende Industriepark Kleefse Waard kwam als winnaar uit de bus vanwege haar langdurige vasthoudendheid aan een circulaire visie, met concreet behaalde resultaten. Het IPKW heeft volgens de jury een inclusieve aanpak, waarbij alle en iedereen, van oude meuk tot nieuwe hip, wordt meegenomen. Cees-Jan Pen: ‘Het is een bestaand terrein waar nieuwe ideeën uitvoering vinden. Ze hebben daarmee een voorbeeldfunctie voor werklocaties in Nederland met een vergelijkbare opgave.’ Een terechte winnaar, volgens de jury.
De jury wil ook nadrukkelijk een pluim geven aan de wijze waarop de twee andere finalisten Businesspark De Waarderpolder en Brainport Industries Campus uitvoering geven aan circulaire ambities. ‘Waarderpolder staat op het podium omdat ze hele grote stappen zetten en goed omgaan met het versnipperd eigendom op hun locatie. Bovendien is er ruimte voor alle milieucategorieën.
Brainport Industries Campus wordt geroemd om haar allure die Nederland overstijgt, hun hele DNA is circulair en ze zijn daarmee een échte voorloper.’
Geschiedenis
Al sinds 2005 roept BT jaarlijks het beste bedrijventerrein van Nederland uit. Zo gingen Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven, Bio Science Park, Industriepark Kleefse Waard en Energiepark Boekelermeer al met deze titel aan de haal. De verkiezing groeide uit tot een begrip in werklocatieland en levert jaarlijks veel publiciteit op. Maar de markt verandert. Gemeenten en regio’s richten zich de laatste jaren meer en meer op economisch duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving, een trend die BT van harte toejuicht met haar vakblad, events en de Circular Economy Award.