De Nederlandse overheid zet al lange tijd in op MVO in het ontwikkelingsbeleid. De inzet voor MVO speelt bijvoorbeeld een rol bij Nederlandse bedrijven die subsidies ontvangen om in ontwikkelingslanden actief te zijn. Zij moeten voldoen aan de internationale MVO-richtlijnen. IOB vraagt zich af of een interventie er toe leidt dat een bedrijf zijn werkzaamheden daadwerkelijk anders organiseert. En draagt dit dan vervolgens bij aan armoedebestrijding in het betreffende ontwikkelingsland?
Normaalgesproken zoekt IOB naar antwoord op dergelijke vragen met behulp van bestaande evaluaties. Beschikbare evaluaties laten niet of nauwelijks zien welk effect dergelijke MVO interventies hebben op het gedrag van bedrijven en vervolgens op armoedebestrijding. Om te onderzoeken welke effecten aannemelijk zijn, heeft IOB daarom opdracht gegeven tot deze systematische literatuur review. Op basis van wetenschappelijke literatuur kan zo alsnog antwoord gegeven worden op de onderzoeksvragen.
Het onderzoek richt zich op het breed verkennen van de literatuur en is dan ook exploratief van aard. Kenmerk van een systematic literature review is dat dit op transparante wijze gebeurt, zodat voor iedereen inzichtelijk is hoe de uitkomsten tot stand zijn gekomen. Voor zowel de typering van overheidsinterventies als voor het MVO-gedrag van bedrijven zal gezocht worden naar zogenaamde impact pathways. Een impact pathway kan omschreven worden als een resultaatsketen die beschrijft hoe de overheidsinterventie via het MVO-gedrag van bedrijven leidt tot armoedevermindering.
Het LEI heeft de aanpak van dit onderzoek beschreven in een inceptierapport. Dit rapport beschrijft de werkwijze voor het zoekproces en presenteert nog geen geen resultaten. Het kan gezien worden als de methodische achtergrond van het eindrapport. Het inceptierapport is hier te downloaden. Reacties op het inceptierapport zijn behulpzaam bij het verder uitvoeren van het onderzoek. Ook is LEI op zoek naar onderzoeken die aansluiten bij bovenstaande thematiek. Wilt u reageren of heeft u suggesties voor bronnen? Dan kunt u hieronder een reactie achterlaten of rechtstreeks contact opnemen met Verina Ingram, projectleider van dit onderzoek (verina.ingram@wur.nl).