Ilse Eijkelkamp, is nu anderhalf jaar werkzaam als interne duurzaamheidsadviseur bij Quantore. Quantore is een coöperatie met meer dan 350 leden waarvoor zij de inkoop en logistiek van kantoorbenodigdheden verzorgt. Vanaf 2025 valt Quantore onder de rapportage plicht van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Ondanks het feit dat Quantore al eerder over duurzaamheid heeft gerapporteerd, is het omarmen van deze nieuwe richtlijn toch een flinke uitdaging. “Het duurde even voordat mensen beseften hoe groot dit is.” In dit interview onthult Ilse de reis van Quantore naar CSRD-conformiteit, de obstakels die ze tegenkwamen, en waardevol advies voor anderen die voor dezelfde uitdaging staan.
“We willen de CSRD aangrijpen als iets wat uiteindelijk echt van toegevoegde waarde is voor het bedrijf.”
Ondanks dat de CSRD een verplichting is, ziet Quantore het vooral als een kans en daarop zijn de voorbereidingen ingericht. “We willen de CSRD aangrijpen als iets wat uiteindelijk echt van toegevoegde waarde is voor Quantore,” benadrukt Ilse. Ofwel, Quantore past de CSRD toe als een katalysator voor bedrijfstransformatie. “De voorbereidingen hebben ons tot nu toe al een verbeterd inzicht in onze activiteiten opgeleverd. Zo hebben we het 6-kapitalenmodel van IRRC toegepast om ons businessmodel beter in kaart te brengen, wat ons heeft geholpen om het op een nieuwe manier te bekijken.”
Zoektocht naar een hulpmiddel voor de CSRD
Omdat de CSRD zo omvangrijk is, realiseerde Ilse zich snel dat het praktisch onwerkbaar was om dit zonder digitale oplossing aan te pakken. “De CSRD gaat over grote en complexe onderwerpen waar stakeholders vaak nog niet veel vanaf weten. Ook is het te groot om in Excel te doen, ik kwam al snel tot de conclusie dat we hierbij hulp nodig hadden.” Na een verkenning van de mogelijkheden kozen Ilse en haar collega’s voor Ecocharting als hulpmiddel in de CSRD. “De software is helder, de vragen zijn duidelijk en ik gebruik het nu echt als stappenplan. Het is voor mij een leidraad om de benodigde stappen te zetten en deze te documenteren.”
Ga slim aan de slag met de CSRD
Ondanks dat de dubbele materialiteitsanalyse nog niet 100% is afgerond, is Ilse al wel begonnen met het verzamelen van gegevens op een aantal thema’s. Ilse: “Als bedrijf kan je al redelijk aanvoelen welke thema’s voor jou belangrijk gaan zijn. Wij zijn bijvoorbeeld al begonnen met het uitzoeken van de CO2-voetafdruk van al onze producten. Die extra tijd die we nu hebben omdat we niet eerst de materialiteitsanalyse hebben afgewacht, is iets waar we als organisatie erg blij mee zijn. We hebben meer tijd om complexe datapunten uit te zoeken en zijn daarmee goed op weg met de CSRD.”
De CSRD: een leidraad voor duurzaamheidsprofessionals
“Ik kijk uit naar de afronding van de materialiteitsanalyse, waarbij we de benodigde datapunten voor rapportage duidelijk vaststellen. Tegelijkertijd zal daarmee ook een moeilijke fase aanbreken,” vertelt Ilse.
Terugkijkend op anderhalf jaar CSRD-voorbereidingen, erkent Ilse de waarde die het zowel haarzelf als Quantore heeft geboden. Dankzij tijdig beginnen en het gebruik van interne en externe ondersteuning, zijn ze goed gepositioneerd voor een geslaagde rapportage. “Als ik mezelf van een jaar geleden een tip zou kunnen geven? Begin nog eerder en zoek snel naar hulp, zowel intern als met externe software-oplossingen!”
Zoals Ilse benadrukt, biedt de CSRD niet alleen een raamwerk voor duurzaamheidsrapportage, maar ook een kans om werkelijk impact te maken en bedrijven te transformeren. Met tools zoals Ecocharting wordt het proces vereenvoudigd en gestroomlijnd, waardoor zelfs de meest complexe taken behapbaar worden. Dus waarom nog wachten? Begin vroeg aan een CSRD-rapport en vraag jezelf af hoe je deze rapportage plicht kan inzetten als een gids naar duurzamere bedrijfsvoering.
Geschreven door Roos Kolkman, Head of Impact bij Ecocharting