In de afgelopen jaren heeft hybride werken zijn opmars gemaakt. Steeds meer mensen combineren thuiswerken met kantoorwerk en delen zelf hun werkdag in. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar ook positieve ontwikkelingen. Zo draagt het bij aan duurzame doelen. Ook zorgt hybride werken voor een betere werk-privébalans onder werknemers. Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Wat is hybride werken?
Hybride werken is een flexibele werkstijl waarbij werknemers de vrijheid hebben om zowel op kantoor als op afstand te werken. Het combineert de voordelen van thuiswerken en traditioneel kantoorwerk. Hybride werken wordt gezien als een evolutie in de manier waarop organisaties hun werk organiseren, met een focus op flexibiliteit en efficiëntie.
Niet alleen de coronapandemie, maar ook technologische ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de opkomst van hybride werken. Online samenwerking via (video)calls, chat en werken in de cloud heeft een flinke groei doorgemaakt en is steeds gebruikelijker geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het mogelijk is om te werken waar en wanneer je wil.
Duurzame voordelen
Een hybride werkplek brengt meerdere voordelen met zich mee, zo ook op het gebied van duurzaamheid. Doordat mensen meer thuiswerken, hoeven zij ook minder vaak te reizen naar een werklocatie. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en daarmee een kleinere ecologische voetafdruk.
Steeds vaker bevorderen werkgevers duurzaam reisgedrag onder hun werknemers door bijvoorbeeld in te zetten op goede ICT-verzieningen voor thuis en een thuiswerkvergoeding. Deze ontwikkeling zie je al terug bij meerdere bedrijven, zoals bij ING.
Mensen die veel thuiswerken en daarmee nog maar minimaal hun auto gebruiken, kiezen er soms zelfs voor om hun auto volledig weg te doen en indien nodig te kiezen voor een duurzamere optie, zoals het openbaar vervoer of deelvervoer.
Bovendien is er sinds de opkomst van thuiswerken steeds minder behoefte aan grote kantoorpanden, die veel energie verbruiken en duur zijn in onderhoud.
Verplaatsing van verbruik
Toch worden er ook vraagtekens geplaatst bij hoeveel duurzamer hybride werken nou echt is. Verbruik van bijvoorbeeld energie en gas wordt namelijk verplaatst naar huis, waar mensen nu hun computer gebruiken en ‘s winters de kachel aanzetten. Momenteel wordt er dan ook nog volop onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van hybride werken.
Betere werk-privébalans
Naast een mogelijk positieve bijdrage aan het milieu, zorgt hybride werken voor een betere werk-privé balans onder werknemers. Zij kunnen hun werkzaamheden nu beter afstemmen op hun privéleven. Zo kijken nog maar weinig werkgevers ervan op als iemand overdag wil sporten en ‘s avonds de gemiste uren inhaalt.
Opmars van hybride werken
Kortom, hybride werken is de nieuwe manier van werken en brengt veel voordelen met zich mee voor de werknemer, werkgever en waarschijnlijk ook voor het milieu. Ook zijn er nog uitdagingen, waar waarschijnlijk de komende jaren steeds meer oplossingen voor zullen komen.