De verduurzaming van de gebouwde omgeving is in volle gang, en hybride warmtepompen spelen hierin een sleutelrol. Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen namelijk verplicht voor particulieren bij vervanging van hun cv-ketel. Deze maatregel is onderdeel van het Nederlandse klimaatakkoord en heeft als doel om de CO2-uitstoot te verminderen en de afhankelijkheid van aardgas te verkleinen. Hoewel veel mensen op de hoogte zijn van deze nieuwe regelgeving, is het minder bekend dat bedrijven die onder de energiebesparingsplicht vallen, al sinds 1 juli 2023 verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren.

Zo werkt een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht, grond of water om een woning of bedrijfspand te verwarmen. De cv-ketel springt alleen in op momenten dat de warmtepomp onvoldoende vermogen levert. Zoals op zeer koude dagen. Dit maakt het een efficiënte en duurzame oplossing. De warmtepomp kan op de meeste dagen voorzien in de benodigde warmte, terwijl het gebruik van gas sterk wordt gereduceerd.

Leestip: op de site van Vaillant kun je veel informatie vinden over de werking en de voordelen van een hybride warmtepomp.

Verplichting voor particulieren vanaf 2026

Vanaf 2026 moeten particulieren bij de vervanging van hun cv-ketel kiezen voor een duurzamer alternatief. In de meeste gevallen zal dit een hybride warmtepomp zijn, maar andere oplossingen zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet zijn ook toegestaan, mits deze opties beschikbaar en haalbaar zijn. Deze maatregel is bedoeld om huishoudens te helpen overstappen naar duurzamere verwarmingsmethoden en bij te dragen aan de nationale klimaatdoelstellingen. De verplichting geldt bij vervanging van een bestaande cv-ketel. Dit betekent dat huishoudens niet verplicht zijn om hun huidige ketel meteen te vervangen, maar wanneer deze aan vervanging toe is, moet er gekozen worden voor een duurzamer alternatief.

Verplichting voor bedrijven sinds juli 2023

Wat echter minder bekend is, is dat voor bepaalde bedrijven de verplichting om een hybride warmtepomp te installeren al van kracht is sinds 1 juli 2023. Deze regel geldt voor bedrijven die onder de energiebesparingsplicht vallen. Deze plicht houdt in dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas per jaar verbruiken, verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Vanaf 1 juli 2023 is de installatie van een hybride warmtepomp bij vervanging van een cv-ketel een verplichte maatregel voor deze bedrijven. Dit komt omdat een hybride warmtepomp in veel gevallen binnen vijf jaar terugverdiend kan worden door de lagere energiekosten. Bedrijven die niet voldoen aan deze verplichting, riskeren boetes en andere sancties. Deze verscherpte regelgeving sluit aan bij de bredere doelstellingen van de overheid om de zakelijke sector te verduurzamen en de CO₂-uitstoot drastisch te verminderen.

Hybride warmtepompen: een echte win-win

De verplichting van hybride warmtepompen voor particulieren vanaf 2026 is een belangrijke stap in de verduurzaming van Nederland. Wat veel mensen echter niet weten, is dat bepaalde bedrijven al sinds 1 juli 2023 verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren. Voor zowel particulieren als bedrijven biedt deze technologie kansen om energie te besparen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.