In Uganda werken vijftien vrouwen in een bedrijfje aan de verwerking van de lappen bark cloth tot produkten die ze verkopen aan toeristen. Het project moet meehelpen de armoede te bestrijden en het regenwoud te behouden. Bark cloth wordt gewonnen zonder schade aan de bomen. Malcorps heeft collega-ontwerpers ingeschakeld om de produkten gemaakt van bark cloth op een hoger niveau te brengen. De productie moet ook bedrijfsmatiger worden.

Malcorps, tevens beeldredacteur bij deze krant, is dolblij met de prijs. “Ook zonder hoofdprijs zou ik doorgegaan zijn met dit project, maar dit maakt het extra leuk. Want nu krijg ik volop belangstelling van allerlei mensen die me een stap verder kunnen helpen.”

De jury prees vooral de goede combinatie van commerciële en ideële factoren in het business plan van Malcorps.

Ook een project opgezet door een Geldroppenaar viel in de prijzen. Guido van Es diende een business plan in voor een toerisme-project in Peru. De prijzenpot is beschikbaar gesteld door onder andere de Rabo- en de ING- bank. Onder de 25 finalisten uit diverse landen was gisteren in Utrecht in totaal 150.000 euro te verdelen. 900 kandidaten uit 90 landen deden mee aan de BiD Challenge.

Behalve Malcorps kreeg een vrouw uit Hong Kong de prijs van 15.000 euro. Ook zij had een plan ingediend voor de toepassing van textiel, in dit geval gemaakt uit de haren van een Chinese koe.