Duurzaamheid is in 2024 niet meer weg te denken op kantoor. Waar het eerst nog ‘gek’ was om je als bedrijf te richten op duurzaam, is het nu eerder uitzondering dan regel om het niet te doen. Vooral in de bedrijfskantine zie je al een aantal jaar een flinke verandering doorschemeren. Het type eten, de herkomst en voedingswaarde zijn allemaal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid op kantoor. Maar wat is à la 2024 een duurzame bedrijfskantine? Hoe integreer je dit? Wij leggen het je uit.

  1. Minder vlees, meer groenten

Met stipt op één en een van de meest effectieve manieren om de duurzaamheid van de kantine te verbeteren is door het vleesverbruik te verminderen. Vleesproductie heeft een hoge ecologische voetafdruk. Dus door meer vegetarische opties aan te bieden, kan deze impact ook worden verminderd. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere vegetarische ovenschotel of goedgevulde vegetarische pastasalade met groenten en peulvruchten.

  1. Verminder voedselverspilling

Ook voedselverspilling is een groot probleem in veel bedrijfskantines. Om dit aan te pakken, kunnen kantines verschillende strategieën toepassen. Een daarvan is het aanbieden van kleinere porties met de mogelijkheid om bij te vullen. Dit helpt dan ook nog eens om onnodig afval te voorkomen. Daarnaast kunnen ook restjes creatief worden hergebruikt in nieuwe gerechten. Denk bijvorbeeld aan overgebleven groenten van de vorige dag kunnen de volgende dag worden verwerkt in bovengenoemde vegetarische ovenschotel of een lekkere soep, waardoor verspilling wordt geminimaliseerd.

  1. Gebruik duurzame verpakkingen

Kantines kunnen aanzienlijk bijdragen aan duurzaamheid door over te stappen op milieuvriendelijke verpakkingen. Kortom: wegwerpplastic moet worden vervangen door biologisch afbreekbare materialen of herbruikbare alternatieven. Het gebruik van herbruikbare borden, bekers en bestek kan daarin ook een groot verschil maken. Bovendien kunnen medewerkers worden aangemoedigd om hun eigen herbruikbare bakjes en flessen mee te nemen om van te eten en uit te drinken.

  1. Lokaal en biologisch inkopen

Dit wordt steeds makkelijker! Door ingrediënten lokaal en biologisch in te kopen, kunnen kantines hun ecologische voetafdruk verkleinen. Lokaal inkopen vermindert de transportkosten en de bijbehorende uitstoot, terwijl biologische producten minder schadelijke pesticiden en kunstmest gebruiken. Deze aanpak ondersteunt niet alleen de lokale economie, maar zorgt ook voor gezondere en duurzamere maaltijden. Win-win!

Succes!