Overweeg je zonnepanelen, maar wil je eerst weten hoelang ze meegaan? Daarbij kun je denken aan de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, maar ook de economische en technische levensduur. In dit artikel lees je over de belangrijkste factoren die invloed hebben op de levensduur van zonnepanelen. Zo kun je een goede afweging maken voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen.

Levensduur zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen verschilt. Dit heeft te maken met meerdere factoren zoals gebruikte materialen en onderhoud. In het algemeen gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee, waardoor ze een slimme en duurzame investering zijn. Zo bespaar je op lang termijn flinke kosten op je energierekening.

De technische levensduur van een zonnepaneel is vaak nog langer, maar door de jaren heen neemt het rendement iets af. Glas-glas zonnepanelen hebben over het algemeen een vermogen van 87% na 30 jaar. Dit is bij glas-foliepanelen nog maar 80% na 25 jaar. Hierdoor leveren zonnepanelen in de loop der jaren dus minder op.

Levensduur omvormer

Het is van belang om te weten dat de omvormer hoogstwaarschijnlijk een keer vervangen moet worden gedurende de levensduur van de zonnepanelen. Een omvormer gaat gemiddeld namelijk 15 jaar mee.

Factoren die meespelen in de levensduur

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in de levensduur van een zonnepaneel. Het is ten eerste belangrijk dat de zonnepanelen geïnstalleerd worden door een professional, waar je ze ook plaatst. Als het installeren verkeerd gaat kunnen de zonnepanelen minder stroom opwekken of omzetten. Verder spelen de kwaliteit en het onderhoud ook een grote rol in de levensduur van een zonnepaneel.

Kwaliteit

Niet alle zonnepanelen hebben dezelfde kwaliteit. Zoals gezegd gaan glas-glas zonnepanelen vaak langer mee dan glas-folie. Dat heeft er ook mee te maken dat beide kanten van de zonnecellen worden beschermd door glas. Hierdoor kunnen fabrikanten ook vaak lange garanties bieden tot wel 30 jaar.

Onderhoud

Zonnepanelen hebben over het algemeen gelukkig weinig onderhoud nodig. Dit komt door de vuilafstotende coating. Toch is het aan te raden ze eens in de 3 jaar schoon te maken. Wanneer de zonnepanelen schoon zijn, wekken ze namelijk het meeste stroom op.

Temperatuur

Zonnepanelen presteren het beste bij gematigde temperaturen. Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat ze minder goed presenteren. Moderne zonnepanelen kunnen deze temperatuur effecten echter minimaliseren, waardoor ze langer meegaan.

Recycling van zonnepanelen

Als de panelen aan het einde van hun lange levensduur zijn gekomen, kunnen ze gerecycled worden. Hierdoor worden waardevolle materialen terug gewonnen. Deze materialen kunnen hergebruikt worden in nieuwe zonnepanelen.

Goede garantie

Het is belangrijk om zonnepanelen met een goede garantie uit te kiezen. De garantie is namelijk een goede indicator voor de kwaliteit van zowel de panelen als de leverancier. Dit garandeert jou dat je lang van zonnepanelen kan profiteren. Sommige zonnepanelen aanbieders bieden een garantie van 30 jaar, hierdoor kun je erop vertrouwen dat eventuele defecten of problemen gedurende een lange periode kosteloos worden verholpen.