Stel je voor: heb je eindelijk de stap gezet om duurzame energie te gaan opwekken en gebruiken, krijg je een bericht van je energieleverancier dat het elektriciteitsnet vol zit. En dat terwijl een belangrijk deel van je businesscase gebaseerd is op het terug kunnen leveren van energie. Maar wat nu?

De ontwikkeling van duurzame energie gaat hard. Goed nieuws voor onze planeet, maar hierdoor wordt het steeds lastiger om de wind- en zonne-energie op te nemen op het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet heeft namelijk een beperkte capaciteit en zit op veel plaatsen vol. De schaarste op het net is een groot probleem dat voorlopig alleen maar groter wordt. In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken hiervoor zijn en geven we je oplossingen.

Wat is netcapaciteit?

Netcapaciteit is de maximale hoeveelheid elektriciteit die tegelijkertijd door een netwerk wordt getransporteerd. Deze capaciteit is belangrijk voor ondernemers. Een beperkte netcapaciteit kan namelijk leiden tot uitdagingen, zoals stroomonderbrekingen of beperkingen in de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt teruggevoerd in het net.

Oorzaken van beperkte netcapaciteit

De oorzaken van beperkte netcapaciteit lopen erg uiteen. Er zijn zowel fysieke als operationele beperkingen binnen het energienetwerk.

Verouderde infrastructuur

Een van de grootste oorzaken van de beperkte netcapaciteit is de verouderde infrastructuur. Veel energienetwerken zijn decennia geleden ontworpen en gebouwd. Toen waren de huidige niveaus van energieverbruik en de integratie van hernieuwbare energiebronnen nog niet aan de orde. Deze verouderde infrastructuur kan vaak de huidige vraag niet bijbenen, laat staan de toekomstige.

Toename in energieverbruik

Met de voortdurende groei van de economie en de opkomst van energie-intensieve technologieën en industrieën neemt ook de vraag naar energie toe. Dit verhoogde verbruik zet de bestaande elektriciteitsnet nog verder onder druk, vooral tijdens piekverbruiksmomenten.

Wetgeving

Bij het aansluiten houden netbeheerders rekening met de je piekbelasting. Er wordt dan een gecontracteerd vermogen afgesproken. Netbeheerders zijn wettelijk verplicht om meer netcapaciteit te reserveren dan strikt genomen noodzakelijk is.

 

De achterliggende gedachte is dat door het reserveren van extra capaciteit, netbeheerders beter in staat zijn om onvoorziene pieken in de vraag of mogelijke storingen in het net op te vangen.

Tegelijkertijd zorgt het er dus voor dat het net sneller vol zit. Het kan dus zo zijn dat wanneer jouw gebied rood kleurt op de capaciteitskaart, het net eigenlijk niet volledig vol zit.

De gevolgen van beperkte netcapaciteit

Als je zelf zonnestroom wilt opwekken, je aansluiting wilt uitbreiden of om een andere reden meer elektriciteit gaat gebruiken, is de beperkte netcapaciteit een hindernis. Netbeheerders worden voorzichtiger met het toewijzen van capaciteit, waardoor je te maken krijgt met veel langere wachttijden of dat je de aansluiting überhaupt niet kunt laten vergroten.

Oplossingen: zo kun je tóch uitbreiden

Gelukkig betekent een rood gekleurd gebied niet dat je simpelweg pech hebt. Er wordt ook flink gezocht naar oplossingen. Door middel van deze oplossingen is er steeds meer mogelijk voor bedrijven. We sommen de belangrijkste oplossingen voor je op.

Opslaan van energie

Energieopslagsystemen, zoals batterijen, zijn een goede oplossing. Deze systemen kunnen overtollige energie opslaan tijdens periodes dat er weinig energie gebruikt wordt. Vervolgens geven de systemen de energie weer vrij wanneer de vraag hoog is.

Voor ondernemers betekent dit een meer betrouwbare energievoorziening en de mogelijkheid om energiekosten te verlagen door energie op te slaan wanneer deze goedkoper is.

Cable pooling

Cable pooling is een relatief nieuwe benadering. Deze methode houdt in dat zonnevelden en windparken die vlak bij elkaar liggen één elektriciteitsaansluiting delen. Op deze manier wordt de capaciteit van de elektriciteitskabel beter benut, gaat er minder energie verloren en wordt de energievoorziening stabieler. Dit kan wel alleen bij een installatiegrootte vanaf 1 MWp.

Monitoren van energie

Door energiemonitorsystemen te gebruiken kun je jouw energieverbruik en energieopwek direct zien. Door inzicht te krijgen in je verbruikspatroon, kun je inefficiënties opmerken en maatregelen treffen om de piekuren te verminderen. Dit zorgt voor kostenbesparingen, maar ook de belasting van het netwerk wordt hierdoor minder.

Afschakelen van zonnepanelen

Door je zonnepanelen af te schakelen, reduceer of stop je tijdelijk bewust de energieproductie van je zonnepanelen. Het doel hiervan is om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Dit proces wordt ook wel curtailment genoemd.  Door middel van curtailment verlagen we de pieken en maken we efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.

Er zijn 2 soorten afschakelen:

  1. Statisch afschakelen: de omvormers worden op om en nabij 70 procent van het totale vermogen ingesteld. Een kleine aansluiting is hiervoor dus genoeg.
  2. Dynamisch afschakelen: de omvormers worden afgesteld op het maximale of gewenste vermogen. Dit wordt ook het vermogen voor op het net. Als je een seintje krijgt van de netbeheerder dat het net bijna overbelast is, zorgen we dat de installatie wordt afgeschakeld.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat er wel bepaalde voorwaarden zijn om gebruik te kunnen maken van curtailment.

Geoptimaliseerde zonnepaneelopstelling

Traditioneel worden zonnepanelen bij het plaatsen gericht naar het zuiden. Maar dit zorgt ervoor dat er grote pieken ontstaan in je opwek. Daarom is het slimmer om te kiezen voor een oost-west opstelling.

Deze verdeelde opstelling zorgt voor een meer gebalanceerde energieproductie gedurende de hele dag. Hierdoor verminder je de piekbelasting en maak je efficiënter gebruik van de geproduceerde zonne-energie.

De rol van ELIX

De beperkte netcapaciteit zorgt voor veel problemen, maar er zijn gelukkig ook een hoop oplossingen. Er ontstaan voor ondernemers steeds meer mogelijkheden en kansen om de problemen van beperkte netcapaciteit aan te gaan. Ben je benieuwd wat jij kunt? En hoe jij om kunt gaan met de problemen van netcapaciteit? Boek dan een adviesgesprek met een van onze experts.