Dertien Nederlandse organisaties stellen vandaag tijdens de Cookstoves Future Summit een doel: het gezamenlijk realiseren van 10 miljoen schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden in de komende drie jaar. Nederland sluit zich hiermee aan bij de ambitieuze doelen van de Global Alliance for Clean Cookstoves. Als enige land ter wereld laat Nederland een samenwerking tussen private, publieke en maatschappelijke partijen zien. Een sterk staaltje poldermodel.
Cookstove Future Summit
De Global Alliance for Clean Cookstoves, een door de VN opgericht initiatief, zet zich in voor de verspreiding van schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden. Deze ‘clean cookstoves’ kunnen miljoenen mensenlevens redden en dragen bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.
Op 20 en 21 november organiseert de Alliance de Cookstoves Future Summit. Ambassadrice Hillary Clinton is daar ook bij aanwezig. Zeventig partijen uit de hele wereld zeggen vandaag toe op welke manier zij gaan bijdragen aan de doelstelling om honderd miljoen clean cookstoves in ontwikkelingslanden te verspreiden tot en met 2020.
De volgende dertien Nederlandse organisaties doen mee aan dit initiatief:
– Ministerie van Buitenlandse Zaken
– Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
– SNV Netherlands Development Organisation
– Philips
– SimGas
– African Clean Energy (ACE)
– BIX Fund
– FMO
– HIER klimaatbureau
– Hivos
– Climate Neutral Group
– FairClimateFund
– Energia
Bovenstaande organisaties beloven vandaag in New York dat zij de handen ineen slaan om vanuit Nederland 10 miljoen huishoudens in ontwikkelingslanden van schone kooktoestellen te voorzien. Daarvoor gaan ze naast eigen budgetten een bedrag van 185 miljoen US dollar mobiliseren. Nederland zegt toe zich hard te maken voor de verspreiding van de meest efficiente kooktoestellen onder de meest kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden, met een grote impact op klimaat en gezondheid.
De financiering zal deels plaatsvinden via CO2-compensatie door bedrijven en consumenten in de vorm van clean cookstove-projecten. Een schoon kooktoestel bespaart net zoveel CO2 als tien zonnepanelen. Investeringen in deze toestellen kunnen de uitstoot van bijvoorbeeld vliegreizen, elektriciteitsverbruik of autogebruik compenseren.
Eerder in 2014 werd de COOX al in Nederland op de markt gebracht als de nieuwe tuintrend, met als doel aandacht te vragen voor de gevaren van koken op open vuur in ontwikkelingslanden.
Koken is dodelijk
Bijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op open vuur of met een vervuilend kooktoestel. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid, het klimaat en de sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden. Wereldwijd sterven jaarlijks vier miljoen mensen aan longziektes veroorzaakt door koken op open vuur; dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Door het slimme ontwerp van clean cookstoves is er vijftig tot honderd procent minder hout nodig bij het koken en komt er bijna geen rook meer vrij. Er zijn ook kooktoestellen die op duurzame brandstoffen zoals biogas werken en helemaal geen hout gebruiken. Een enorme verbetering voor de gezondheid. Daarnaast zijn vrouwen veel minder tijd kwijt aan het verzamelen van hout en worden ontbossing en CO2-uitstoot tegengegaan.