Springtij Forum 2024 biedt een divers en inclusief programma door het betrekken van een breed scala aan sprekers, inspiratoren en deelnemers uit verschillende sectoren en achtergronden. Dit jaarlijkse evenement, dat plaatsvindt van 24 tot 26 september 2024 op Terschelling, brengt visionairs, ontwerpers, financiers, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten samen om te werken aan de duurzame transitie in Nederland. Door de integratie van kunst, cultuur en de unieke natuur van Terschelling in het programma worden deelnemers uitgenodigd om op een open en onbevooroordeelde manier met elkaar in contact te treden en nieuwe samenwerkingsverbanden te creëren. Hierbij highlights van enkele werksessies.
De kunst van het samen bewegen met de technologie, waaronder Artificial Intelligence
Technologie, A.I. … een realiteit die niet meer weg te denken is en zich continu verder ontwikkelt. Maar ervaren wij het als een vriend of vijand? Samenleven anno 2024 gaat ook over het leren leven met de non-stop technologische ontwikkelingen. Hoe doen wij dat op een duurzame en verantwoorde wijze? Dat hopen wij uit te diepen in deze sessie samen met Behnam Taebi (TU Delft) en Samira I. Ibrahim (TU Delft, Loods Springtij).
De Circulaire Zorgrevolutie: Naar een Duurzame Gezondheidszorg
Springtij zet zich samen met diverse partijen uit de zorgsector in voor het verminderen van afval. Het doel is om te leren van succesvolle transities in andere domeinen, zoals de energietransitie en waterbeheer. Deze kennis willen we toepassen om bij te dragen aan de Green Deal Duurzame Zorg en zo het grondstofverbruik in de zorgsector met 50% te reduceren tegen 2030. Maria Koijck zal in deze sessie haar ervaringen delen en via kunst van haar operatieafval de deelnemers laten invoelen wat het probleem is rond grondstoffen in de zorg.
Infra als motor voor publieke waardencreatie
In drie opeenvolgende sessies gaan infra- en vastgoedbeheerders, investeerders, planners en bouwers met elkaar én met andere maatschappelijke partijen in gesprek over de vraag hoe infrastructuur – en het bijbehorende vastgoed – kan worden benut om publieke meerwaarde, nu en in de verre toekomst, te creëren.
Sturen op brede welvaart – een moreel kompas
Brede welvaart is hot. Instrumenten voor het in kaart brengen van brede welvaart schieten als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt een duizenddingendoekje voor besluitvorming. Brede welvaart levert echter geen pasklare antwoorden op, maar juist méér (ethische) dilemma’s. Hoe weeg je verschillende waarden met elkaar af? En wat zijn niet-onderhandelbare grenzen? Dat vraagt om een ethisch gesprek en een moreel kompas.
Ketenfinanciering in de Circulaire Economie
Een circulaire economie draait om samenwerken. Samenwerking door partijen die de handen ineenslaan om gezamenlijk een dienst te leveren of een circulair product te produceren. Alleen… financiering van deze samenwerkingen blijkt in de praktijk lastig. Hoe kunnen we waardecreatie in de keten beter regelen? In deze sessie gaan we concrete manieren vinden om de snelheid van geld te vertragen, de financiële positie van alle bedrijven in de keten te versterken en financiële risico’s te spreiden.
Wetenschapsessie over Klimaat en gedrag
Wat leert de wetenschap ons over de kunst van het bewegen naar een duurzame, klimaatbestendige en robuuste toekomst? En hoe zetten wij deze wetenschap en kennis om naar gedragsverandering en handelsperspectieven voor het hier en nu? Aan de hand van een interactief college is er zowel ruimte voor het delen van kennis als het stellen van alle prikkelende en onbeantwoorde vragen over dit onderwerp.