Vanaf 1 juni is het mogelijk om bij 6 vestigingen van Zeeman tweedehands kleding te kopen, die gesorteerd en geselecteerd is door Het Goed. In deze winkels van Zeeman is het ook mogelijk om gebruikt textiel in te leveren. Kringlooporganisatie Het Goed zamelt al bijna 30 jaar textiel in via haar vestigingen en via textielcontainers in diverse gemeenten. Deze kleding wordt in haar eigen textiel sorteercentra gesorteerd en vervolgens in de 28 eigentijdse en frisse kringloopwarenhuizen verkocht. Met de jaarlijkse verkoop van ruim 1,2 miljoen stuks is Het Goed de grootste fysieke retailer van tweedehands kleding van Nederland.
Zeeman zet zich al jaren in om duurzamer te produceren. Om hierbij impact te maken is het van belang om naast verantwoorde productie, ook in te zetten op transparantie, duurzame kwaliteit én op levensduurverlenging door hergebruik. Hierin hebben beide retailers elkaar gevonden: door de samenwerking wordt meer kleding hergebruikt, waardoor aan de circulaire ambities van beide partners invulling wordt gegeven.
Circulaire samenwerking
Onder de noemer RESALE start Zeeman met de verkoop én inzameling van tweedehandskleding. De door Zeeman ingezamelde items worden gedoneerd aan Het Goed. De gebruikte kleding wordt vervolgens zorgvuldig gecontroleerd en gesorteerd; alle stukken die voldoen aan de kwaliteitseisen worden voorzien van het RESALE label. In de winkels van Zeeman krijgt deze tweedehands baby-, kinder- en dameskleding van allerlei merken een tweede leven. Kleding die niet voldoet aan de criteria wordt zoveel mogelijk gerecycled. Bovendien zetten beide partijen zich in met een coalitie van partners, om van gebruikte materialen nieuwe circulaire artikelen te ontwikkelen.
Werk maken door hergebruik
Na een succesvolle start bij het filiaal van Zeeman in Amsterdam-Osdorp, volgen vanaf 1 juni nog vijf Zeeman winkels. Het doel is om het aantal filialen daarna door heel Nederland verder uit te breiden. Door deze samenwerking willen beide partijen hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Als sociale onderneming ziet Het Goed dit project bovendien als een mogelijkheid om, samen met sociaal werkbedrijf WSD, aan meer mensen passend werk te bieden.
Kortom een samenwerking waarin alle partijen invulling geven aan de missie van Het Goed –werk maken door hergebruik – en zo samen een bijdrage leveren aan een duurzame en inclusieve samenleving.