Wat gebeurt er wel?
De Green Deals die nu worden gesloten hebben betrekking op specifieke duurzame projecten, en op de bijbehorende maatregelen van de overheid die nodig zijn om er een succes van te maken. Ook De Groene Zaak is partner in één van deze Deals. Deze projecten vormen op zichzelf een welkome bijdrage aan de noodzakelijke verduurzaming. Het kabinet zet – voorzichtige – stappen, gericht op het – gedeeltelijk- wegnemen van de ergste uitwassen van het huidige systeem.
Wat gebeurt er niet?
Maar stuk voor stuk zijn deze ‘projectmatige’ deals onvoldoende om een omslag te realiseren. Daarvoor zijn structurele maatregelen nodig. Stoppen met fossiele energiesubsidies. Maatschappelijke kosten van vervuiling in de prijs doorberekenen. Financiële en administratieve drempels wegnemen voor burgers die zelf willen investeren in duurzaamheid. Het belastingstelsel vergroenen en hervormen zodat duurzame consumenten en producenten profiteren en vervuilers betalen. Deze en andere structurele maatregelen zouden Nederland werkelijk verder helpen. En zouden met voorrang moeten worden opgenomen in een Nationale Groene Groei Deal. Rapporten van de Rekenkamer en planbureau’s tonen keer op keer aan dat we er met optimalisatie niet komen.
De Nationale Groene Groei Deal: een gemiste kans
Een ‘overkoepelende’ Green Deal ligt er inmiddels. Maar helaas bevat deze koepelovereenkomst geen enkele structurele maatregel. Kortom, het Kabinet schiet hier echt tekort en voor De Groene Zaak is dat reden om deze Green Deal niet te tekenen. Het is een gemiste kans: geen echte deal, niet groen genoeg.
Wanneer is een Green Deal een echte Green Deal?
De Groene Zaak vindt dat de Green Deal pas een Deal mag heten als die concrete maatregelen bevat op een vijftal cruciale terreinen. Dat zijn maatregelen die
1. bijdragen aan een stabiel langetermijnbeleid
2. grootschalige toepassing van duurzame initiatieven mogelijk maken
3. zorgen voor een gelijk speelveld voor duurzame ondernemers
4. bijdragen aan het beschikbaar komen van ‘groen kapitaal’
5. zorgen voor minder en eenvoudigere wet- en regelgeving
De Groene Zaak heeft deze maatregelen ook al concreet uitgewerkt. Wat ons betreft kan het Kabinet dus aan de slag, bijvoorbeeld met het aanpassen van de huidige tariefstructuur zodat decentraal opgewekte duurzame energie kansen krijgt. Met het afbouwen van de belastingkortingen voor producenten en (groot)verbruikers van fossiele energie. Met een verbod of bonus-malusregeling op lozing van restwarmte. Met het herstel van de Groenregeling oude stijl. Met het verschuiven van de belastingdruk van arbeid naar grondstoffen. En zo zijn er nog tientallen concrete maatregelen die onmiddellijk zullen bijdragen aan de verduurzaming van ons economisch bestel. Ze staan op een rij op www.degroenezaak.com