Heijmans heeft het afgelopen jaar circa 12.000 m2 hout toegepast in haar projecten. Circa 99 procent van dit hout komt uit gecertificeerde, duurzaam beheerde bossen, circa 78 procent daarvan heeft het FSC keurmerk. Daarmee zit Heijmans dichtbij haar doelstelling om 100 procent duurzaam hout te gebruiken.
Het duurzaamheidsbeleid van Heijmans is erop gericht om niet te onttrekken, maar toe te voegen aan onze omgeving: in termen van materialen, energie, ruimte, en daarmee waarde. Zo ook met de voor de bouw belangrijke grondstof hout.
Met de toepassing van duurzaam hout wordt onherstelbare schade aan bossen voorkomen en blijft de biodiversiteit gewaarborgd. Daarnaast worden in duurzaam beheerde bossen grote hoeveelheden CO2 vastgelegd, waardoor deze bossen een bijdrage leveren aan het terugdringen van de effecten van klimaatverandering.
Beleid: standaard duurzaam hout
Daarom werken we sinds 2011 gericht aan het steeds verder vergroten van het aandeel gecertificeerd duurzaam hout in onze bedrijfsvoering. Standaard koopt Heijmans hout in dat afkomstig is uit gecertificeerde, duurzaam beheerde bossen en past dit consistent toe op projecten, ook als daar niet expliciet om gevraagd wordt.
Of het nu gaat om de woningen van de ontwikkeling De Burgemeester in de wijk Luijendijk Zuid in Landsmeer, het Timmerhuis in Rotterdam, de fietsbrug over de A28 bij Harderwijk of de toepassing van houten geleiderail op Schiphol en bij de Mergellandroute (N593) in Zuid-Limburg. Heijmans is FSC en PEFC gecertificeerd.
Biobased en circulair
Robert Koolen, directeur Strategie en Beleid, kijkt tevreden terug op de ontwikkeling die Heijmans op dit punt heeft doorgemaakt, maar het kan nog beter. “Met deze percentages laten we de branche zien dat het uitsluitend toepassen van duurzaam hout goed mogelijk is en wat ons betreft de nieuwe norm zou moeten zijn.”
“Daarnaast zien we dat circulair bouwen een thema is dat veel aandacht krijgt, ook bij Heijmans. Er is echter nog te weinig oog voor het feit dat hout een biobased materiaal is, dat prima past in een biologische cyclus. Een bredere toepassing van duurzaam hout als circulair materiaal biedt een enorme kans om economische, esthetische en maatschappelijke waarden hand in hand te laten gaan.”