Heemskerk deed de belofte tijdens een bezoek aan Nederland van viceminister van handel Yu Guangzhou. De twee bewindslieden spraken af dat China en Nederland de economische banden verder gaan aanhalen. Het midden- en kleinbedrijf in beide landen wordt gestimuleerd nauwer met elkaar samen te werken, en er komt een belastingverdrag, zodat burgers en bedrijven geen dubbele belasting hoeven te betalen. Ook krijgt de samenwerking op technologisch en wetenschappelijk gebied een nieuwe impuls. Nadere afspraken op mvo -gebied vinden plaats ‘op nadrukkelijk verzoek van China zelf’, zei Heemskerk.

De staatssecretaris zei gisteren dat op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden China veel kan leren van Nederlandse bedrijven. Hij noemde de Nederlandse kennis op deze terreinen een ‘exportartikel’. Door maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus te nemen kan ‘made in China’ een kwaliteitskeurmerk’ blijven, aldus de staatssecretaris.

Heemskerk vindt wel dat op het gebied van ketenverantwoordelijkheid ook in China actieve Nederlandse bedrijven soms nog een slag kunnen maken. Hij noemde het voorbeeld van een Nederlandse importeur die al twintig jaar lang relaties onderhoudt met dezelfde toeleverancier. ‘Formeel is zo’n importeur niet verantwoordelijk voor de relaties die de toeleverancier met zijn onderaannemers onderhoudt. Maar na twintig jaar kun je je niet meer achter dat argument verschuilen.’ Heemskerk vindt dan ook dat de Sociaal-Economische Raad in een nog uit te brengen advies over globalisering het begrip ketenverantwoordelijkheid moet ‘oprekken’.

Heemskerk besprak met viceminister Yu Guangzhou gisteren een groot aantal thema’s (markttoegang bedrijven, bescherming van intellectueel eigendom, komst Chinese kenniswerkers naar Nederland, exportpositie van het mkb). De ontmoeting tussen de twee bewindslieden markeert het begin van een nieuwe episode in de economische betrekkingen tussen China en Nederland. Voortaan komen politici, bedrijven en brancheorganisaties uit beide landen elk jaar bijeen. Nederland is na Duitsland de belangrijkste investeerder van de Europese Unie in China.