Bonduelle, de groentefabrikant, heeft in samenwerking met partner telers 70% van hun peulvruchten teelt verplaatst naar Europa. Voorheen importeerde Bonduelle kikkererwten, rode kidneybonen en linzen uit Amerika, Mexico en China. Sinds afgelopen seizoen (2022) worden deze gewassen in Frankrijk en Hongarije geteeld. Door het verplaatsen van de teelt naar Europese bodem verkleint Bonduelle haar ecologische voetafdruk.
“De peulvruchten teelt verplaatsen naar Europa past bij de verantwoordelijkheid die Bonduelle neemt om met plantaardige voeding een betere toekomst te creëren voor mens en planeet”, aldus Ilonka Audenaerde, General Manager Bonduelle Northern Europe. “Peulvruchten zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten, goedkoper en hebben een lagere ecologische voetafdruk dan dierlijke eiwitten. Eén kilogram peulvruchten heeft bijvoorbeeld een 30 keer lagere ecologische voetafdruk dan één kilogram rundvlees,” aldus Audenaerde.
Redenen voor Europese peulvruchten teelt
Voor Bonduelle zijn er verschillende redenen waarom ze de peulvruchten teelt naar Europa hebben gehaald. Zo zal volgens de VN Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) de vraag naar eiwitten in 2050 met 60% toenemen. Het is namelijk niet mogelijk om de planeet alleen te voeden met dierlijke eiwitten. Alternatieven, zoals peulvruchten, moeten worden geboden. Voedingsdeskundigen raden daarnaast aan dat het ideale dieet voor 80% uit plantaardige bronnen (groenten, fruit, volle granen, peulvruchten) moet bestaan en voor 20% uit dierlijke eiwitten. Gezien de groeiende wereldbevolking en toenemende ongelijkheid tussen landen wordt dit steeds lastiger.
80% van partner telers over naar regeneratieve landbouw in 2030
Peulvruchten staan bekend als bodemvriendelijke voeding. Ze halen bijvoorbeeld CO2 uit de lucht die wordt opgeslagen in de bodem. Een gezonde bodem speelt een sleutelrol binnen regeneratieve landbouw. Deze productiemethode richt zich op het versterken van natuurlijke hulpbronnen in plaats van deze uit te putten. Uit een gezonde bodem kan voedsel (of groente) van hogere kwaliteit met betere voedingswaarden groeien.
De groentefabrikant helpt partner telers in de overgang naar regeneratieve landbouw door bijvoorbeeld peulvruchten in te zetten als gewas rotatie. Hierdoor blijft de grond rijk aan nutriënten, aangezien verschillende gewassen nutriënten gebruiken en toevoegen. Bonduelle streeft ernaar dat in 2030 80% van de partner telers aan regeneratieve landbouw doet. “Wij werken hand in hand met onze partner telers om de overgang naar regeneratieve landbouw te leiden. Dit doen we door de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren, de biodiversiteit te ontwikkelen en de klimaatverandering tegen te gaan”, aldus Audenaerde.