Winkelinspecteurs van Milieudefensie telden bij de tien winkelketens in 69 filialen 8572 tuinmeubelen. Het gemiddelde aandeel goed hout is 52%. Dit hout heeft een keurmerk voor duurzame en legale productie van hout, zoals FSC. Dit is een toename van 40% ten opzichte van vorig jaar. De tuinmeubelen met valse claims, waarbij misleidende informatie over duurzame en legale kap wordt gegeven, maken slechts 1% uit van het totaal en zijn dus eindelijk effectief aangepakt door de winkelketens. Dit aandeel schommelde de afgelopen jaren rond de 20%.
Groenrijk is de duidelijke verliezer van dit jaar. Milieudefensie trof bij de Groenrijk-vestigingen tijdens de winkelinspecties een zeer laag percentage duurzaam geproduceerd hout aan, zelfs minder dan in vorige jaren. De winkelketen verkoopt wel dubieus hout, zoals teakhout uit de plantages van Perum Perhutani in Indonesië, waar illegale en destructieve kap een groot probleem vormen en waar vele sociale conflicten zijn over landrechten. ‘Groenrijk verkoopt zelfs nog hout uit de oerbossen van Zuidoost Azië. In Indonesië is tot 80% van de kap illegaal. Voor ons tuinplezier raakt de orang oetan in Indonesië zijn leefgebied kwijt, ‘ aldus Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie.
Groenrijk heeft zeer zwak beleid om het aandeel duurzaam geproduceerd hout te verhogen met lage ambities en zwakke instrumenten. Groenrijk verschuilt zich in dit vierde jaar van de Milieudefensie tuinmeubelen inspecties nog steeds achter de franchise formule. Anne van Schaik: ‘Dit is een flauwekulargument. De andere tuincentra zijn ook franchise-ondernemingen en hebben wel meer duurzaam geproduceerd hout. Na jaren lanterfanten is het nu echt hoogste tijd voor Groenrijk om serieus beleid voor duurzaam hout in te stellen en de franchise-ondernemers dit ook te verplichten.’
Winnaars van de Tuinmeubelen Top Tien zijn Kwantum en Hema. Zij verkopen 100% goed hout. Milieudefensie roept Ikea, Life & Garden en Intratuin op om nog een grote slag te slaan om het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout te verhogen. Daarnaast moet de Nederlandse overheid zich hard inzetten op Europees niveau voor wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout stopt.