-Alhoewel de Richtlijnen sinds September 2002 in het engels beschikbaar zijn, is het belangrijk om ze in het Nederlands beschikbaar te hebben voor het zeker stellen van een bredere begrip en bijdrage in duurzaamheidsverslaggeving in Nederland” aldus Ernst Ligteringen.
Het GRI is een langlopend, international initiatief van vele belanghebbenden met een onafhankelijke instelling in Amsterdam. De missie is het ontwikkelen en verspreiden van een mondiaal toepasbare richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving voor vrijwillig gebruik door organisaties die rapporteren over economische, milieu en sociale aspecten van hun activiteiten, producten en services. GRI heft als doel om duurzaamheidsverslaggeving aanvullend op een vergelijkbaar niveau te brengen als financiële verslaggeving.
-Nederlandse instellingen spelen een kritieke rol in het vooruitbrengen van de mondiale accountability agenda,” voegt Ligteringen toe. -Maar om in lijn te blijven met druk van financiële analisten, advocatuur en diverse overheden om grotere transparantie, hebben grote en kleine Nederlandse ondernemingen toegang nodig tot betrouwbare en beproefde instrumenten voor de communicatie van hun milieu en sociale prestaties.
De meest recente versie van de Richtlijnen zijn het resultaat van drie jaren testen en corrigeren door honderden belanghebbenden vanuit de gehele wereld. Vertegenwoordigers van bedrijfsleven, sociale en milieujuridische groeperingen, accountants associaties, werknemers, overhead, de financiële wereld en anderen participeerden in werkgroepen en pilot tests om indicatoren en gerelateerde inhoud te ontwikkelen voor de Richtlijnen.. DHV Adviesgroep Duurzaam ondernemen uit Amersfoort, coördineerde de vertaling.
Wereldwij hebben meer dan 200 pionierende ondernemingen de GRI Richtlijnen gebruikt – waaronder ABN-AMRO, ING, KLM, Nutreco, Philips Electronics, Rabobank, Schiphol Group, Royal Dutch/Shell en Triodos Bank.