De druk wordt steeds groter om te voldoen aan milieudoelstellingen en complexe ESG-rapportagevereisten. Steeds meer bedrijven zetten technologie in om hierbij te ondersteunen. Generatieve AI (GenAI) is een krachtig hulpmiddel om duurzaamheidsdata te vertalen naar concrete bedrijfsinzichten, aldus Gregory Verlinden, Associate Vice President Analytics & AI bij Cognizant.

GenAI als schakel tussen afdelingen

Bedrijfsafdelingen zoals inkoop, IT en productie werken vaak afzonderlijk van elkaar, wat de integratie van ESG-strategieën bemoeilijkt. Volgens Verlinden kan GenAI die kloof helpen overbruggen: “GenAI biedt ons de mogelijkheid om data niet alleen inzichtelijk te maken, maar deze ook toegankelijk te maken voor iedereen in de organisatie. Dat betekent dat beslissingen sneller en op basis van actuele informatie kunnen worden genomen.”

Voor bedrijven betekent dit dat ze hun duurzaamheidsdoelstellingen niet alleen beter kunnen meten, maar ook effectiever kunnen sturen. GenAI helpt bij het automatiseren van de dataverzameling, het controleren van afwijkingen, en zelfs het voorspellen van trends. Dit soort toepassingen maakt het mogelijk om duurzaamheidsstrategieën sneller aan te passen, wat nodig is in de veranderende marktomgeving.

Van strategie naar uitvoering

Het implementeren van ESG-strategieën blijkt lastig. Noah Nzuki, ESG Governance Lead EMEA bij Cognizant, legt uit dat de grootste obstakels vaak intern liggen. “Afdelingen interpreteren en gebruiken data op verschillende manieren, wat leidt tot miscommunicatie en vertragingen. Het is belangrijk om niet alleen beleid op te stellen, maar ook te zorgen dat iedereen in de organisatie wordt geïnformeerd over het belang van het beleid en hoe hun rol hierin past.”

Hier komt GenAI opnieuw in beeld. Door data te ‘vertalen’ naar concrete financiële en operationele inzichten, wordt het eenvoudiger om afdelingen te overtuigen van de waarde van ESG-initiatieven. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van GenAI in het berekenen van de kosten en baten van duurzame investeringen voor verschillende bedrijfsdoeleinden.

Nieuwe regelgeving vereist nieuwe aanpak

Met nieuwe Europese regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wordt er van bedrijven verwacht dat ze steeds meer gedetailleerde duurzaamheidsinformatie delen. GenAI kan een rol spelen in het automatiseren van compliance-processen, waardoor het risico op fouten afneemt en de werklast vermindert.

“Bij Cognizant zien we dat GenAI een strategische rol kan spelen in het opzetten en onderhouden van ESG-rapportagesystemen. Dit gaat niet alleen over naleving, maar ook over hoe bedrijven zich kunnen onderscheiden door proactief met duurzaamheid om te gaan”, aldus Verlinden.

Blik op de toekomst

Terwijl de wereldwijde druk om duurzamer te werken toeneemt, lijkt GenAI een cruciale bondgenoot te worden in het behalen van deze doelstellingen. Bedrijven die GenAI inzetten om duurzaamheidsdata te vertalen naar bruikbare inzichten, hebben een voorsprong bij het ontwikkelen van effectieve ESG-strategieën.

Of het nu gaat om het automatiseren van naleving of het inzichtelijk maken van duurzaamheidsmaatregelen op directieniveau: GenAI helpt bedrijven beter te begrijpen hoe hun duurzaamheidsinspanningen bijdragen aan hun strategische bedrijfsdoelen.

Belangrijkste functionaliteiten van GenAI:

  • Data-interpretatie en vertaling: GenAI kan complexe ESG-data vertalen naar bruikbare inzichten. Deze mogelijkheid is handig voor organisaties die de impact van duurzaamheidsmaatregelen op hun bedrijfsvoering en financiële prestaties inzichtelijk willen maken.
  • Automatiseren van naleving: Met regelgeving zoals de CSRD, die uitgebreide data-rapportages vereist, kan GenAI het verzamelen, valideren en rapporteren van gegevens automatiseren.
  • Voorspellende analyse: Door gebruik te maken van GenAI-gedreven voorspellende analyses kunnen bedrijven toekomstige duurzaamheidsuitdagingen en -kansen identificeren, wat proactief management en strategische planning mogelijk maakt.