Wat we eten, heeft grote gevolgen voor de planeet. Ons voedselsysteem draagt aanzienlijk bij aan natuurverlies, ontbossing en klimaatverandering. Maar zelfs kleine aanpassingen in ons eetgedrag hebben een belangrijke impact op de natuur, het klimaat, en op je eigen gezondheid. Green Chef en het Wereld Natuur Fonds (WWF) bundelen hun krachten om ‘Aardig eten’ te promoten. Samen delen ze tips en recepten om ook als je eet meer rekening te houden met de natuur.
‘Aardig eten’ is de nieuwe voedselcampagne van het Wereld Natuur Fonds. Het gaat om het maken van bewuste keuzes in onze voeding. Om bewustwording te creëren en gedragsverandering te stimuleren heeft het Wereld Natuur Fonds een test ontwikkeld waarmee je kunt zien hoe ‘Aardig’ je eet (www.aardigeten.nl). Door rekening te houden met de herkomst van ons voedsel en de impact ervan op de natuur, kunnen we een verschil maken. Dit is van essentieel belang omdat ons voedselsysteem een van de belangrijkste drijfveren is van klimaatverandering en natuurverlies.
Momenteel staat er een selectie van recepten van Green Chef op het menu die voldoen aan de criteria van ‘Aardig eten’. Denk aan quinoasalade met geroosterde kikkererwten, gegrilde puntpaprika met pulled paddo’s of spinaziestamppot met plantaardige balletjes. Deze gerechten zijn niet alleen smakelijk maar ook een betere keuze voor het milieu, wat consumenten helpt om gemakkelijker duurzame keuzes te maken.
Steentje bijdragen
Claudia Tjan, gecertificeerde diëtist van Green Chef zegt: “Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun eigen impact, alleen moeten ze daarbij wel ondersteund worden. Daarom willen wij ons steentje bijdragen waar we kunnen. Hoe? Door de keuze voor gezond en duurzaam makkelijker te maken. Zo zorgen we voor genoeg verrassende recepten zonder vlees en zuivel op het menu, werken we samen met leveranciers waar we achter staan en steken we een stokje voor verspilling.”
5 Tips om ‘Aardig te eten’
1. Meer plantaardig, minder dierlijk: Verminder je consumptie van vlees en zuivelproducten en geef de voorkeur aan plantaardige opties, zoals bonen, groenten en noten. Dit helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en natuur te behouden.
2. Kies vers en lokaal: Kies voor verse, seizoensgebonden en lokale producten om de ecologische voetafdruk van je voeding te verkleinen.
3. Kies voor duurzame landbouw: Ondersteun producenten die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken, zoals biologische landbouw.
4. Variatie en balans: Experimenteer met verschillende voedingsmiddelen en zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen.
5. Minimaliseer verspilling: Gooi zo min mogelijk voedsel weg, kook en koop op maat en zoek manieren om restjes te hergebruiken, bijvoorbeeld als lunch.
Minder verspillen
Claudia Tjan: “Om op de laatste tip verder in te gaan: kun je bijvoorbeeld van je groenterestjes een soep of stoofschotel maken en van overig brood kan je croutons maken voor in de salade. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar je je voedsel het beste kan bewaren. Wat veel mensen niet weten is dat je een appel het beste in de koelkast kan bewaren en een paprika of tomaat juist beter op de fruitschaal. Zo gaan ze beide langer mee. Daarnaast is meal preppen de sleutel tot minder verspilling. Bij Green Chef bestel je je maaltijden vooruit en krijg je alle ingrediënten thuisbezorgd. Gemakkelijk en ook nog eens ‘aardig’!”
‘Kleine aanpassingen maken groot verschil’
Corné van Dooren van het Wereld Natuur Fonds: “Het veranderen van je eetgewoonten kan uitdagend zijn, maar het is van cruciaal belang voor de planeet. De trieste realiteit is namelijk dat ons voedselsysteem de grootste oorzaak is van natuurverlies wereldwijd. We begrijpen dat het soms moeilijk lijkt, maar alle kleine beetjes helpen. Kleine aanpassingen, zoals plantaardige melk in je koffie of vegetarisch gehakt in je favoriete pasta of een recept met bonen koken, maken een verschil. Door Aardig te eten, kunnen we deze trend ombuigen en een positieve verandering teweegbrengen.”