Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat weinig ondernemers ervaring hebben met MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). En velen van hen zijn niet van plan hier op korte termijn iets aan te doen. Bij veel ondernemers roept MVO bovendien negatieve associaties op, zoals: extra regels en vereisten, niet iets voor kleine ondernemers en geitenwollensokkensfeer.
De Kamer van Koophandel wil ondernemers graag bewust maken van de voordelen
van MVO. Want die zijn legio. MVO biedt marktkansen, kan leiden tot nieuwe producten en diensten en tot kostenreductie. Om nog beter over het voetlicht te brengen waarom MVO belangrijk is, is samenwerking gezocht met het COS. Inmiddels hebben KvK en COS de Gouden Appel in het leven geroepen. Deze symbolische prijs gaat naar bedrijven die werken aan MVO en kunnen laten zien wat daar de resultaten van zijn. De prijs bestaat uit een oorkonde en biologische appeltaart voor het personeel.
De eerste Gouden Appel gaat naar Anova Seafood aan de Hambakenwetering 15 in Den Bosch, leverancier van verse vis- en diepvriesproducten. Anova betrekt producten uit Nederland, Afrika en Azië en heeft als missie om in 2012 minimaal 85 procent van de visverkoop uit duurzame bronnen te leveren. Het bedrijf is nu al betrokken bij diverse duurzaamheidprojecten. Zo wordt Pangasius in Vietnam en Tilapia in China op eigen initiatief gecontroleerd op traceerbaarheid, duurzaamheid en voedselveiligheid. In Indonesië is een partnerschap met het Wereld Natuur Fonds waarbij lokale vissers worden gestimuleerd op tonijn te vissen met kleinschalige handlijnvisserij. Deze vangstmethode heeft geen ongewenste bijvangsten en heeft een minimale invloed op het ecosysteem. Van eigen bodem is de gekweekte vis Claresse. Deze volledig duurzame vis wordt bij voormalige veehouders in de Peel gekweekt. Uniek bij de kweek is het minimale energie- en waterverbruik en de optimale groei, waarbij het voer grotendeels plantaardig is. De filets en gerookte Claresse vormen een goed alternatief voor overbeviste vissoorten.