De overkoepelende internationale Global Sustainable Enterprise Standard – GSES van het Nederlandse Nationaal Duurzaamheid Instituut wordt gelanceerd in Duitsland. Het is een prestatie om een Nederlands product in een dergelijk korte tijd internationaal geaccepteerd te krijgen. Partner in Duitsland en Oostenrijk is het Terra Institute GmbH. De lancering is tijdens het partner overleg bij het Brandenburgertor op 16 augustus 2019.
Terra Institute lanceert in 2019 GSES in Duitsland
Gerrit van Doorn en Günther Reifer leiden het bedrijf, ze zijn enthousiast `in Duitsland maakt men duurzaam ondernemen graag concreet, deze internationale standaard helpt ondernemers in Duitsland en Oostenrijk om hun prestatie en die van hun leveranciers te meten´ ´het is nu een goede tijd, klanten vragen zekerheden dat men goed met het milieu, mens en dier omgaat, het GSES laat op verschillende niveaus zien waar het bedrijf staat´
Als Whole System Change Company wil het Terrra Institute zoveel mogelijk impact realiseren. Niet alleen praten over de klimaatverandering maar actief op zoek naar uitdagingen en oplossingen om het tij te keren. De samenwerking met het NDI geeft de mogelijkheid positieve veranderingen te borgen, deze inzichtelijk te maken en om internationaal te werken. Het Instituut wil samen met het NDI meer producten ontwikkelen voor een circulaire economie.
Het Terra Institute initieert Sustainable Communities in Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart, München en Wenen. Duurzame impact realiseert men op regionaal niveau. Daarnaast werkt het met Nederlandse ondernemers in Duitstalig gebied.
Terra Institute
Het Terra Institute is een adviesbureau dat 10 jaar geleden in Süd-Tirol opgericht is en doorgegroeid in Duitsland en Oostenrijk. Het Instituut heeft internationale projectervaring in het ontwikkelen van innovatieve en duurzame bedrijfsmodellen. De adviseurs ondersteunen bedrijven in hun transformatie om de samenleving gezonder, socialer en duurzamer te maken. Ze zien het als hun kerntaak om circulair denken in de kern van ieder bedrijfsproces te brengen. Soms gaat het om het ontwikkelen van verantwoorde productiemethoden en ideeën om verantwoord te consumeren, dan weer zijn ze op zoek naar energiebesparing en mogelijkheden voor hernieuwbare energie, nieuwe structuren te ontwikkelen, bedrijven in zichzelf en met anderen samen te laten werken en geldstromen effectief voor een duurzame samenleving in te zetten.
Nationaal Duurzaamheid Instituut – Global Sustainable Enterprise System
Het Nationaal Duurzaamheid Instituut van Nederland heeft samen met verschillende sectoren, brancheveregenigingen en bedrijven een overkoepelende internationale en overkoepelende duurzaamheid standaard ontwikkeld voor organisaties en producten. De Global Sustainable Enterprise Standard (organisatie en keten niveau) en de Sustainable Footprint Standard (product/project niveau). Deze uniforme meetmethoden meet op organisatie, keten en product/project level en is geschikt voor elk soort organisatie. De hoofdthema’s van de Global Sustainable Enterprise Standard zijn: MVO, MVI, CO2, CE, Health & Safety, de pijlers van de Sustainable Footprint Standard voor producten en projecten zijn; Circular Footprint, Environmental Footprint en Health Footprint.
De beoordeling van de Global Sustainable Enterprise Standard en de Sustainable Footprint Standard wordt na de assessments of samenstelling van de BoM (Bill of Materials) geborgd door onafhankelijke CI’s die onder accreditatie staan van de RvA. Bedrijven die al meedoen met deze overkoepelende internationale duurzaamheids standaard zijn o.a. Groenendijk Bedrijfskleding, Peterson, Capgemini, HMC Heerema, Bayards Build, Royal IHC, CiroPack, Greenchoice etc.