De overheid ziet graag dat heel Nederland vanaf 2023 glasvezel-internet heeft. Naast stabiel en betrouwbaar internet, is glasvezel ook nog eens een duurzame oplossing. Modems, routers en landelijke netwerksystemen zijn slecht voor het milieu, omdat ze veel elektriciteit gebruiken. Overstappen op glasvezel kan energie besparen.
Wat is glasvezel?
Glasvezel wordt ook wel fiber genoemd en is een haardunne vezel die wordt gemaakt van een soort glas. Glas heeft haast geen onderhoud nodig en heeft een lange levensduur. De kabels zijn hierdoor een stuk duurzamer dan de koperverbindingen die nu gebruikt worden voor het versturen van data. Koper kan de bodem vergiftigen, doordat het kan uitzetten en oxideren. Om deze reden zijn waterleidingen van koper al jarenlang verboden. Wanneer een glasvezelkabel vervangen moet worden, kan het materiaal zonder kwaliteitsverlies keer op keer gerecycled worden.
Licht
Glasvezel is goed voor internetten, telefoneren en televisiekijken. De data wordt als licht verzonden, wat glasvezel-internet vele malen sneller maakt dan een netwerk met een elektrisch signaal. Ook kan licht verzonden worden over veel langere afstanden. Er komt minder warmte vrij bij het verzenden van het signaal, waardoor minder isolatiematerialen nodig zijn voor glasvezel. Daarnaast neemt het brandgevaar af doordat er licht in plaats van elektriciteit door de kabels gaat.
Overal snel en stabiel internet
Momenteel is het nog niet op alle plekken in Nederland mogelijk om grote bestanden te uploaden of te internetten met hoge snelheid. Een glasvezelnetwerk zorgt ervoor dat overal snel en stabiel internet voorhanden is. Dit is onder andere ideaal voor agrariërs die internet nodig hebben voor een deel van hun bedrijfsvoering, of voor leerlingen die bij hun ouders wonen en online colleges volgen. Het maakt niet uit hoeveel mensen in een huishouden gebruikmaken van het netwerk; de kwaliteit van de verbinding blijft hetzelfde. Nu fors meer mensen thuiswerken in plaats van op kantoor, is er nog meer reden voor een snelle uitrol van een landelijk glasvezelnetwerk. Dit zijn goede ontwikkelingen, want thuiswerken scheelt gigantisch veel CO2 uitstoot.
Meer datagebruik
Glasvezel is ook noodzakelijk omdat we met elkaar steeds meer data gebruiken. Zo worden steeds meer huishoudelijke apparaten smart. Dit zijn apparaten die op elkaar aangesloten kunnen worden en met elkaar communiceren, zoals een smart beveiligingssysteem of een smart bewateringssysteem voor in de tuin. Dit soort apparaten worden momenteel door veel mensen nog als gadgets gezien, maar zijn de toekomst. In de zorg worden patiënten bijvoorbeeld al vanaf een afstand gemonitord met behulp van smart apparatuur.
5G
Ook voor de uitrol van het 5G-netwerk, dat sinds eind juli 2020 in gebruik is, is een glasvezelnetwerk vereist. 5G staat voor 5de generatie internet. Kenmerkend voor dit draadloze internet is de extreem hoge snelheid. Hierdoor is het onder andere zeer geschikt voor augmented reality, zelfrijdende auto’s en het streamen van content.