Groen, groener, groenst. De wereld moet verduurzamen en dat betekent werk aan de winkel op vele terreinen. Oók het terrein van de exportkredietverzekering (EKV), die bedoeld is voor het geval buitenlandse afnemers van Nederlandse producten de rekening niet betalen. Met de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken, én ngo’s werken we al langer aan het verduurzamen van de EKV-portfolio. Afgelopen najaar kwam staatssecretaris Vijlbrief van Financiën met een pakket aan vergroeningsmaatregelen. Dat was welkom en hebben we omarmd. Maar het kan altijd nóg groener. Met de verkiezingen in aantocht roepen we dan ook het nieuwe kabinet alvast op om het EKV-instrumentarium felgroen te maken.
Investeren aantrekkelijker maken
Dat kan om te beginnen door in onze tenders de beste beschikbare technologie aan te bieden. Bedrijven moeten dat nu nog te veel op eigen risico doen. De overheid kan daarbij helpen. Ook kunnen investeringen in schone productiemiddelen en schepen aantrekkelijker worden gemaakt. En meer in algemene zin – want de EKV-knop alleen is te beperkt: breng het innovatie-, industrie- en exportbeleid strategisch meer met elkaar in samenhang.
Voorlopers en volgers
Belangrijk is hierbij dat we goed kijken naar de behoeften in de wereld. Landen zitten namelijk niet allemaal in dezelfde fase van de energietransitie. Nederland mag dan al sterk draaien op relatief schoon gas, veel ontwikkelingslanden zitten nog middenin in de overgang van steenkool of zware olie naar gasgestookte centrales. En ze hebben zelf, met name op het Afrikaanse continent, veel aardgasbronnen.
Niet te snel stoppen
Nederland kan helpen bij die overgang met onder meer infrastructuur en schone schepen. Zet bij zulke projecten dus niet een plotselinge stop op het verzekeren van de kredietrisico’s. Dat is niet goed voor die landen zelf en ook niet voor onze concurrentiepositie. Want als hoogwaardige Nederlandse bedrijven zich terugtrekken van die markt, staan Aziatische concurrenten in de rij om onze plek over te nemen. En die zijn doorgaans een stuk minder duurzaam.
Verantwoord verduurzamen
Bouw de verzekering van kredietrisico’s van fossiele projecten dus geleidelijk en op een realistische manier af. Volgens een helder Europees transitiepad dat past binnen het Klimaatakkoord van Parijs. Zo verduurzamen we verder, terwijl er op Europees niveau sprake is van een gelijk speelveld. Daar wordt iedereen groener van.
Gieneke Talsma, Beleidssecretaris internationaal ondernemen VNO-NCW
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van VNO-NCW