Door ISO is begin 2003 een Strategic Advisory Group on Corporate Social Responsibility (SAG on CSR) ingesteld om na te gaan of een eventuele ISO-betrokkenheid in MVO toegevoegde waarde heeft ten opzichte van bestaande initiatieven en programma’s. De groep is breed samengesteld en bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende nationaliteiten en maatschappelijke geledingen (bedrijfsleven, overheid, werknemersorganisaties, consumenten en milieugroeperingen). Het werk van deze groep loopt langs 2 assen:
Ã?? Een deskstudy met informatie en analyses van wereldwijd bestaande initiatieven op het terrein van MVO.
Ã?? Een adviesrapport dat ISO moet ondersteunen bij de beslissing over het starten van normalisatie op het terrein van MVO.
Beide rapporten worden naar verwachting eind april 2004 afgerond. Pas na de conferentie in juni 2004, beslist ISO over te nemen stappen, zodat de feedback van de ISO-conferentie in de besluitvorming meegenomen kan worden.

Nederlandse inbreng
Inbreng vanuit Nederland,verloopt via NEN (Nederlands lid van ISO) en bestaat ten eerste uit het -Nederlandse standpunt” en ten tweede uit deelname aan de conferentie.
Wat betreft het Nederlandse standpunt nodigt NEN organisaties van harte uit hun, al dan niet positieve, mening over normalisatie op het terrein van MVO te geven. Dit vindt onder meer plaats door te reageren op het adviesrapport van de SAG richting ISO. Meningen worden bij NEN verzameld en op 25 mei 2004 tijdens een workshop afgestemd, zodat de Nederlandse mening op de ISO-conferentie naar voren gebracht kan worden.
Voor deelname aan de conferentie stelt NEN een evenwichtige Nederlandse delegatie samen. Belanghebbende partijen die direct willen meepraten, kunnen zich via NEN aanmelden voor deze bijzondere conferentie. Nederland mag maximaal 8 personen uitzenden. De conferentie is gratis toegankelijk om een zo breed mogelijk scala aan stakeholders de kans te geven om invloed uit te oefenen.