De genomineerden voor de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024 zijn bekend. Per categorie zijn drie innovaties geselecteerd door een onafhankelijke jury. Op 16 oktober wordt de winnaar in de categorieën agrifood, maakindustrie en ICT gekozen. De jury beoordeelt op originaliteit, impact, duurzaamheid en samenwerking. Ook het publiek kan stemmen van 7 tot en met 15 oktober voor de publieksprijs.
De nominaties in de categorie Agrifood:
- Aeroponics equipment (Ede) is een grondloos plantengroeisysteem waar optimale groei condities gecreëerd worden doordat de wortels beneveld worden met een voedingsrijke mist.
- HatchTech (De Klomp) heeft de In-ovo geslachtbepaling technologie ontwikkeld. Deze technologie voorkomt kuikendoden, verhoogt de efficiëntie van broederijen en draagt bij aan duurzaamheid.
- Eén van de meest belangrijke innovaties van G. van Beek & Zn. (Barneveld) is het Calf Clean System. Dit systeem scheidt mest en urine direct bij de bron, wat leidt tot een reductie van schadelijke stoffen zoals stikstof en methaan met minstens 50 procent.
De nominaties in de categorie Maakindustrie:
- Wastewear van Cheffix (Wageningen) biedt een frisse kijk op duurzame kleding voor de horeca. De unieke kokskleding, vervaardigd in eigen fabriek, maakt gebruik van gerecyclede en biologische materialen.
- Bruil (Ede) maakt spraakmakende architectuur weer betaalbaar met hun 3D beton printtechnologie. Door seriematig unieke elementen te 3D-printen, creëert het bedrijf gevels die voorheen onhaalbaar waren, zonder dat dit tot extra kosten leidt.
- Noordereng en Heko Spanten (Bennekom/Ede) presenteert de innovatie Natural Systems. Dit systeem biedt een revolutionaire manier van bouwen, waarin duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Dit flexibele bouwsysteem maakt het mogelijk om gestapelde gebouwen op een circulaire manier te realiseren.
De nominaties in de categorie ICT-sector:
- Draad (Nijkerk) heeft met OpenStad een open source platform voor digitale participatie gemaakt. Inwoners krijgen met OpenStad meer invloed en zeggenschap op wat er in hun stad of dorp gebeurt.
- Lupasafe (Ede) heeft de Cybermonitor ontwikkeld, een tool voor mkb’ers om hun cyberrisico’s continu te identificeren. De Cybermonitor scant continu op cyberbeveiligingsrisico’s en ontlast bedrijven van hun zorgen over cyberbeveiliging.
- Het ECOFED-project, waar BIT (Ede) en Info Support (Veenendaal) in samenwerken, is een project gericht op het hervormen van de Europese cloudmarkt voor de toekomst. ECOFED streeft naar een flexibeler, competetiever en veiliger cloudlandschap dat gebruikers weer controle geeft over hun data.
Prijsuitreiking
De genomineerden presenteren zich op woensdag 16 oktober tijdens een feestelijke avond in de Mauritskazerne in Ede. Ook jonge talenten krijgen de kans om hun innovatie te presenteren en de Young Talent Award te winnen. Aanmelden voor dit evenement kan via www.