In Nederland hebben verschillende gemeenten besloten om over te stappen op herbruikbare levende kerstbomen in bakken. Deze verandering, die vanaf dit jaar op stadspleinen te zien zal zijn, leidt tot een vermindering van de CO₂-uitstoot met 45%.

Traditionele stads-kerstbomen worden jaarlijks in grote aantallen gekapt en vervoerd, wat een aanzienlijke CO₂-uitstoot veroorzaakt. Na de feestdagen worden veel van deze bomen verbrand, wat de uitstoot verder vergroot. Herbruikbare kerstbomen bieden een duurzaam alternatief. Ze worden in stevige cortenstalen bakken geplaatst, die meerdere jaren meegaan. Na zes jaar worden de bomen in de volle grond geplant, waar ze verder CO₂ opnemen.

De overstap naar herbruikbare kerstbomen betekent een jaarlijkse besparing van 14.360 kg CO₂ per 1.000 bomen. Dit initiatief past binnen de principes van de circulaire economie, waarbij materialen optimaal worden benut en afval wordt geminimaliseerd. Gemeenten hopen hiermee niet alleen hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook inwoners te inspireren om thuis voor duurzame opties te kiezen.

Kunstkerstbomen kunnen hergebruikt worden, maar hun initiële CO₂-uitstoot is hoger vanwege de productie van plastic en het vaak lange transport vanuit Aziatische productieplaatsen. Om milieuvriendelijker te zijn dan natuurlijke herbruikbare bomen, moeten ze minstens 16 jaar meegaan. In openbare ruimtes kunnen ze echter sneller slijten en verkleuren door weersinvloeden.