Met het oog op de energietransitie kijken steeds meer mensen naar mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, elektrisch koken, en voor mensen met voldoende middelen is het zelfs een optie om helemaal van het gas af te stappen. Maar het verduurzamen van je huis kost geld en is daarom helaas niet voor iedereen mogelijk.
Energiearmoede steeds meer zichtbaar
Hoewel energiearmoede al jaren speelt, begint het de laatste tijd zichtbaar te worden in steeds meer gemeenten: mensen die hun energierekening nauwelijks meer kunnen betalen door de stijgende gas- en energieprijzen. Deze mensen besteden zo’n groot deel van hun inkomen aan de energierekening dat zij op andere punten moeten inleveren. Energiearmoede treft mensen die sowieso al in bestaansonzekerheid leven het hardst. Maar energiearmoede treft niet alleen mensen met een laag inkomen. De helft van de huishoudens in Nederland woont in slecht geïsoleerde huizen met onvoldoende middelen om deze zelf te verduurzamen.
De strijd tegen (energie)armoede
De energietransitie betekent dat mensen actief aan de gang moeten om hun huis te verduurzamen. Om dit te bewerkstelligen moet er maatschappelijk draagvlak worden gecreëerd. Het is onwaarschijnlijk dat mensen die nu moeite hebben de rekeningen te betalen, staan te springen om hun huis duurzaam en klaar voor de toekomst te maken. Zij kunnen dit simpelweg niet betalen. Dit is waarom veel gemeente nu focussen op het bestrijden van energiearmoede. Voor mensen die moeite hebben om hun rekening te betalen is er vanuit de overheid al eenmalige steun. Daarnaast kunnen inwoners terecht bij de gemeente voor informatie en hulp bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Lastiger is het voor diegenen die in slecht-geïsoleerde huurhuizen wonen, maar ook zij kunnen maatregelen treffen zoals het aanbrengen van tocht – en isolatiestrips.
Voor gemeenten kan het moeilijk zijn om de hulp op de juiste plek te krijgen, vaak moet dan eerst in kaart worden gebracht wie er precies hulp nodig heeft en bij wat voor soort hulp zij gebaat zijn. Belangrijk is om op zoek te gaan naar structurele oplossingen tegen armoede. Al deze maatregelen gericht op energiearmoede kunnen de kosten wellicht wat drukken, maar het structurele probleem van armoede wordt er niet direct mee opgelost. Het is aan de overheid en gemeente om niet alleen pleisters te blijven plakken, maar armoede integraal aan te gaan pakken
Organisatieadviesbureau ondersteunt strijd tegen energiearmoede
Omdat het geen gemakkelijke taak is om energiearmoede goed in kaart te brengen kan een gemeente aankloppen bij een organisatieadviesbureau. Zo ondersteunt organisatieadviesbureau Goed geschud de Gemeente Zeist hierin. Samen met de gemeente bijten ze zich vast in dit taaie vraagstuk en gaan ze op zoek naar de kansen en knelpunten in de gemeente en brengen ze alle betrokken partijen in beeld. Op deze manier kunnen er oplossingen worden gevonden voor de mensen waar het écht om draait. Is energiearmoede binnen de gemeente waar jij werkt ook een groot probleem? Neem vooral contact op met Goed geschud om erachter te komen hoe we jullie samen verder kunnen helpen!