De onderzoekers presenteerden de resultaten van hun onderzoek gisteren op de conferentie -Engagement en eigenbelang, drijfveren om maatschappelijk verantwoord te handelen’, georganiseerd door VNO-NCW, CNV en het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO).
De onderzoekers ontdekten ook een duidelijk verband tussen het godsbeeld van managers en hun waarden en normen. Managers die uitgaan van -God is genadig’ willen mensen een tweede kans geven en willen de fouten van mensen accepteren. -God is de schepper’ zorgt voor een manager die graag orde en discipline schept in de organisatie en -God is liefde’ blijkt managers te inspireren hun kennis over te dragen aan derdewereldlanden.
Betrokkenheid, je met hart en ziel ergens voor inzetten, zorgt voor prachtige dingen, daarover zijn de deelnemers het eens. Zo maakte een toiletjuffrouw grote indruk op Derkse van de Katholieke Universiteit Nijmegen. ,,Alles zag er picobello uit, ze zorgde voor sfeer met waxinelichtjes en ze had altijd een goed humeur. En ze zei -jongeman’ tegen me. Dan ga je toch met een iets andere ziel naar buiten. Zij zorgde voor voortreffelijkheid op microniveau”, denkt Derkse.
Conferentievoorzitter en EO-directeur Andries Knevel haalt het boek -Ik verbind u door’ van Vonne van der Meer aan. Daarin gebeurt het omgekeerde. Een man gaat chagrijnig van huis, gedraagt zich agressief in het verkeer en blaft collega’s af. Aan het einde van die dag leidt het chagrijnige gedrag van die man door een keten van gevolgen tot een moord aan de andere kant van het land.
Op macroniveau, de overheid, werkt dat nog veel omvangrijker, denkt Derkse. ,,De overheid moet niet alleen een diagnose stellen van wat er mis is, maar ook een visie hebben. Dan doe je een appèl op mensen en dat leidt tot betrokkenheid.” En die betrokkenheid staat op gespannen voet met ,,de bedrijvisering. De gedachte dat je geen verstand van zaken hoeft te hebben om manager te zijn, bijvoorbeeld. ,,Daar waar deskundigheid ontbreekt, ontstaat de regelneef.”