Vorige week kwam alweer de 5e editie uit van het door het UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN), in samenwerking met SDSN Europe and the European Economic and Social Committee (EESC)) opgestelde rapport. Het ‘Europe Sustainable Development Report 2023/24‘ geeft de stand van zaken weer t.a.v. de SDGs in Europa en per land.
Het rapport stelt: Wat echt nodig is, zijn coalities van opinieleiders die levensvatbare politieke coalities kunnen bouwen om aan te dringen op echt duurzame en meer rechtvaardige ontwikkeling, zowel wereldwijd als in Europa.
“Wij roepen het komende Europees Parlement, de volgende Europese Commissie en de Europese Raad op om binnen een jaar na de verkiezingen een gezamenlijke politieke verklaring aan te nemen waarin de inzet van de EU voor de SDG’s wordt bevestigd en waarin de komende decennia van wereldwijde duurzame ontwikkeling worden voorbereid.”
De belangrijkste conclusies zijn:
1. Reageren op het ernstige gevaar van negatieve “sociale omslagpunten” Het risico op armoede en sociale uitsluiting van Europese burgers aanzienlijk verminderen.
2. Verdubbel de inspanningen om tegen 2050 een netto-nul uitstoot in de EU te bereiken, met grote doorbraken tegen 2030.
3. Regionale en lokale overheden versterken bij het bereiken van de SDG’s, regelmatig de voortgang van de SDG’s op alle niveaus monitoren en rapporteren.
4. Negatieve internationale overloopeffecten beteugelen en de transformatie naar een duurzaam handelssysteem ondersteunen.
5. Verenig Team Europa voor wereldwijde SDG-diplomatie. Versterk diverse en universele samenwerking.
6. Versterking van de multilaterale rol van Europa. Het voortouw nemen bij de wereldwijde inspanningen om de mondiale financiële architectuur te hervormen.
7. De internationale partnerschappen van de EU heroriënteren op de SDG’s. Streven naar wederzijds transformatieve samenwerking.
8. Mobiliseer de financiële middelen voor transformaties naar een duurzame toekomst.
9. Institutionaliseer de integratie van de SDG’s in strategische planning, macro-economische coördinatie, begrotingsprocessen, onderzoeks- en innovatiemissies en andere beleidsinstrumenten.
10. Nieuwe permanente mechanismen op te zetten voor gestructureerde en zinvolle samenwerking met het maatschappelijk middenveld, met inbegrip van jongeren, en binnen het EP over SDG-trajecten en beleid.
Nederland staat op een 18e plek van de 34 landen in Europa (vorig jaar 16e). Finland staat op de 1e plaats. Wereldwijd stond Nederland in 2023 20e. Nederland stond wereldwijd twee jaren geleden op de 11e plek, vorig jaar 17e. Nederland zakt weg en scoort laag op SDG 13 (klimaataanpak) en SDG 2 (geen honger).
Tja als grootste importeur in Europa van soja uit het Amazonegebied, waar hele bossen voor gekapt worden en ongeveer 1 miljoen mensen tegen de armoedegrens in Nederland, dan verbazen de scores eigenlijk niet. Maar wel om je te schamen als rijk land. Misschien zijn we sociaal wel een stuk minder rijk!