Fou-Khan Tsang is voorzitter van B Corp Alfa Accountants en Adviseurs. Lang voordat de CSRD zich aankondigde, zette Fou-Khan zich al in voor het verduurzamen van Alfa, de beroepsgroep en klanten. Daarnaast is het kantoor sinds 1999 eigendom van alle medewerkers, van de koffie-dame tot aan de CEO. Het gevolg hiervan was nog meer onderlinge verbondenheid, lange termijn denken en groei op meerdere fronten. In de 14e podcastaflevering van ‘Elise in MVO-land’ vertelt Fou-Khan over toekomstbestendig ondernemerschap en de rol die accountants daarin kunnen spelen.
Onderbouwing bij verduurzaming
Ondernemers komen, als het om verduurzamen gaat, vaak met een hele lijst van investeringen die ze kunnen doen. Maar dit is een beetje de wereld op zijn kop, volgens Fou-Khan, omdat duurzaamheid in eerste plaats gaat om zuiniger te zijn en te besparen. Zo raadt hij ondernemers aan om eerst elektriciteitsbesparingen op te sporen voordat er zonnepanelen gekocht worden. Of, om de levensduur van een machine te bekijken voordat het vervangen wordt. De accountant kan ondernemers een realistisch beeld geven van hun duurzame investeringsplannen. Vaak komt er ook een stuk financiering kijken. De accountant helpt dan bij de onderbouwing om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies of specifieke arrangementen bij banken.
“De accountant is geen duurzaamheidspecialist, maar veel duurzaamheidsvraagstukken zijn ook economische vraagstukken en dat nu juist wel zijn / haar terrein.” – Fou-Khan
CSRD zorgt voor (keten) transparantie
Bedrijven beschikken over steeds meer (duurzaamheids)data. Daarom is het goed dat er één standaard komt voor geïntegreerde rapportages, vindt Fou-Khan. De EU werkt hier momenteel aan, de CSRD[1] genaamd. Volgens Fou-Khan zal de invoering van de CSRD voor een veel completer en transparanter beeld van bedrijven zorgen. In eerste instantie geldt het alleen voor de grotere bedrijven, maar het zal naar verwachting snel doorsijpelen naar de rest van het mkb. Accountants zullen deze data controleren op betrouwbaarheid en consistentie. Een gevolg hiervan is dat duurzaamheid beter te benchmarken is; investeerders en beleggers kunnen zo beter bepalen hoe en waar ze hun geld willen inzetten, consumenten kunnen zo beter inschatten of ze nog willen kopen van deze bedrijven en werkzoekenden of ze wel bij dat bedrijf willen solliciteren.
“Op dit moment is de paragraaf over duurzaamheid in een jaarverslag vooral een heel mooi verhaal, terwijl de duurzame inspanningen in werkelijkheid tegen vallen. De term hiervoor is; greenwashing. Ik durf dit gerust ‘groene fraude’ te noemen.” – Fou-Khan
Kans-denken stimuleren
Naast de controlerende kant, wil Fou-Khan juist de kans-kant van duurzame ontwikkelingen benadrukken in zijn werkpraktijk met goed onderbouwde business cases en inspirerende voorbeelden. Fou-Khan vertelt in deze podcast over een klant, een transporteur die al vroeg inzette op duurzame ontwikkeling. Het gevolg was dat hij door de grote multinational IKEA benaderd werd. Sindsdien heeft deze ondernemer een enorme groei doorgemaakt. Een ontwikkeling die eraan zit te komen is de wetgeving om de CO2-uitstoot in Nederland met 55% terug te dringen in 2030. Bedreiging of kans? Door lef te tonen en het duurzame pad op te gaan, ontwikkelt de ondernemer wellicht een beter verdienmodel, maakt slimme aanpassingen in de kernactiviteiten, krijgt betere voorwaarden bij leningen of wordt koploper, aldus Fou-Khan.
[1] Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage. Bedrijven moeten zich niet alleen verantwoorden over hun financiële prestaties, maar ook over de milieu- en sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten.
Alfa Accountants en Adviseurs bij ‘Elise in MVO-land’
De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. Fou-Khan Tsang van Alfa Accountants en Adviseurs is te gast in de 14e podcast en werd onder andere voorgegaan door De Vries en Verburg, Interstuhl en Schijvens Corporate Fashion. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.
Beluister de podcast: