Veel belangrijke ESG-initiatieven worden door de meerderheid van de Nederlandse bedrijven niet opgepakt door financiële uitdagingen, zo blijkt uit het ‘Rapport voor zakelijke en financiële synergie’ van Pleo, de innovatieve oplossing voor uitgavenbeheer. Het rapport onthult de groeiende spanning tussen duurzaamheidsambities en praktische implementatie.

67% van de Nederlandse bedrijven zegt namelijk dat ethische en maatschappelijke cruciaal zijn voor een betere samenleving en planeet, maar 57% geeft aan dat dit onder de huidige marktomstandigheden te duur is. Daarnaast ziet 65% van de Nederlandse bedrijven ESG-rapportage als cruciale stap om hun duurzaamheid en ethische impact te verbeteren, maar een meerderheid (60%) vindt dat zijn bedrijf ESG-rapportages serieuzer moet nemen.

De bevindingen van Pleo komen overeen met de Future Consumer Index van EY, die onderstreept hoe duurzaamheid en ethische prioriteiten vaak op de achtergrond raken in perioden van financiële druk. Het moeilijke economische klimaat heeft ESG-initiatieven lager op de agenda gezet, waardoor veel bedrijven geen zinvolle vooruitgang kunnen boeken bij het behalen van hun doelen.

Angst voor verlies van momentum remt ESG-vooruitgang

Met de uitbreiding van verplichte ESG-rapportages in 2025 onderstreept het onderzoek de dringende behoefte aan toegankelijke en kosteneffectieve oplossingen. Deze oplossingen helpen Nederlandse bedrijven duurzame praktijken te omarmen, hun financiële stabiliteit te waarborgen en naleving niet als belemmering voor groei en innovatie te laten werken.

Het moeilijke economische klimaat is niet de enige uitdaging waar Nederlandse bedrijven mee te maken hebben bij het bevorderen van ESG-initiatieven. Een angst om het momentum te verliezen staat verandering ook in de weg. Volgens het rapport gelooft 59% van de bedrijven dat het vertragen of pauzeren van uitgaven toekomstige groeimogelijkheden schaadt. Deze angst, gecombineerd met het feit dat 89% zijn uitgaven de afgelopen 18 maanden heeft verlaagd, maakt het nog onwaarschijnlijker om budgetten te heroriënteren naar ESG-initiatieven.

De CFO als aanjager voor duurzame verandering

Duurzaamheid is nauw verbonden met de financiële strategie, waarbij de CFO een cruciale besluitvormer bij het aansturen van ESG-initiatieven is. Financiële leiders moeten niet alleen de waarde van duurzame en ethische uitgaven begrijpen, maar er ook voor zorgen dat dit stevig verankerd is in de bredere bedrijfsstrategie en kernwaarden om te garanderen dat duurzaamheid een prioriteit blijft en de impact ervan effectief wordt gerealiseerd. Ze moeten zich sterk maken voor ESG-initiatieven en een cultuur van verantwoordelijkheid en betrokkenheid binnen de hele organisatie bevorderen.

Søren Westh-Lonning, CFO van Pleo, licht toe: “Het Rapport voor zakelijke en financiële synergie laat zien dat bedrijven het belang van ethische uitgaven wel begrijpen, maar dat ze moeite hebben om dit te combineren met de directe financiële druk. De realiteit is dat duurzaamheid en sociale impact voor sommigen worden gezien als afleidend. Om ESG hoger op de zakelijke agenda te krijgen, is een mentaliteitsverandering essentieel. Leiderschapsteams moeten ethiek integreren in hun kernactiviteiten. Vooral CFO’s kunnen een belangrijke rol spelen door ESG-rapportage af te stemmen op bedrijfsmodellen en waardecreatie.”

Methodologie

Kwantitatief online onderzoek uitgevoerd door Censuswide Research, in opdracht van Pleo, onder 2,853 financiële beslissers* in Nederland (300), het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2024. .

*Financieel directeuren tot administratief personeel binnen de financiële afdeling met inzicht in de financiën van het bedrijf (en specifiek de uitgaven) bij bedrijven met 50-499 werknemers.