Wanneer
Waar
Klimaatbeleid en circulaire economie lijken hand in hand te gaan. Toch is het niet zo vanzelfsprekend. Nog lang niet alle mogelijkheden worden benut om door synergie meer CO2 te reduceren. Ook werken beiden transities elkaar soms tegen. De gereedschapskist voor klimaat is goed gevuld, maar dat zijn niet persé de instrumenten die circulair werken verder helpen.
In dit webinar staan twee vragen centraal:
• Hoe kunnen de energietransitie en de circulaire economie elkaar versterken?
• Hoe kunnen we ondervangen dat beide transities elkaar in de weg zitten?
Het onderwerp wint aan belang. Het kabinet wil Nederland klimaatneutraal, fossielvrij en circulair maken en belooft een betere aansluiting tussen klimaatbeleid en circulariteit. Kamerleden vroegen hier bij de vorige regering al om. Daarbij ook het verzoek om met beleid te komen om de lacunes op vullen.
Er zijn tal van vraagstukken. Moeten we kiezen voor circulair beton of juist voor houtbouw dat CO2 vastlegt. Ligt de nadruk op CO2-reductie aan de schoorsteen of is er meer winst te behalen als fabrieken alleen maar circulaire producten maken?
Wat is de beste manier om plastic te hergebruiken? Mechanisch recyclen of het met chemische recycling terugbrengen tot primaire grondstof?
De sprekers belichten het vanuit verschillende invalshoeken. Zowel de analyse van het thema, het beleid als de praktijk komen voorbij.
Sprekers
Ed Nijpels
Voorzitter, Voortgangsoverleg Klimaatakkoord
Sandra Onwijn
Afdelingshoofd circulaire economie, Ministerie IenW
Jelmer Vierstra
Beleidsmedewerker circulaire economie, Natuur en Milieu
Corjan Brink
Senior onderzoeker milieu-economie, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
Jacqueline Cramer
Hoogleraar Duurzaam ondernemen, Voorzitter Betonakkoord
Ton van der Giessen
CEO, Van Werven Plastic Recycling
Martijn Broekhof
Hoofd Klimaat en Energie , VNCI