Nederland moet in 2050 circulair zijn, een land waarin afval zonder waarde niet bestaat. Hoe komen we daar en wat is daar voor nodig? In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in praktijk brengen.
Om hergebruik van ‘moeilijke kunststoffen’ en andere afvalstromen mogelijk te maken, dient de inrichting van de hele keten – van productie tot recycling – te veranderen. Welke nieuwe technologieën zijn daar voor nodig en welke wet- en regelgeving brengt ons dichterbij een circulaire toekomst?
Er is een grote kloof tussen onze ambities voor een circulaire economie en onze huidige markt en sterk concurrerende afvalsector. Met name afval van plastic en kunststoffen is uitgegroeid tot een ware epidemie. Ondanks dat plastic behoort tot de langst houdbare producten, wordt het gros na eenmalig gebruik weggegooid. Bovendien is de kraan van wegwerpplastic nog altijd niet dicht, ondanks de hoge ambities van Nederland op dit gebied. Hoe verder?
De Koplopers
Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de de realiteit is weerbarstig.
In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?