De Europese Raad heeft vandaag definitief groen licht gegeven voor een van de voorstellen van de Commissie om de EU-regels te vereenvoudigen en zo het concurrentievermogen van de EU te versterken. Dit voorstel (de zogenaamde ‘Stop-the-clock’-richtlijn) stelt de data van toepassing van bepaalde vereisten inzake duurzaamheidsverslaggeving en due diligence uit, evenals de omzettingstermijn van de due diligence-bepalingen.
“Vandaag hebben we onze belofte met betrekking tot de vereenvoudiging van de EU-wetgeving waargemaakt. De snelle goedkeuring van deze richtlijn is een belangrijke eerste stap in de richting van het verminderen van bureaucratie, het bieden van rechtszekerheid aan onze bedrijven en het concurrerender maken van de EU.” – Adam Szłapka, Minister voor de Europese Unie van Polen
Het voorstel maakt deel uit van het ‘Omnibus I’-pakket dat de Commissie eind februari 2025 heeft aangenomen om de EU-wetgeving op het gebied van duurzaamheid te vereenvoudigen. Gezien de aanzienlijke gevolgen voor het bedrijfsleven hebben de Raad en het Europees Parlement dit voorstel met de hoogste prioriteit behandeld, met als doel EU-bedrijven de nodige rechtszekerheid te bieden met betrekking tot hun rapportage- en due diligence-verplichtingen. De medewetgevers van de EU steunden daarom het voorstel van de Commissie om uit te stellen:
- met twee jaar de inwerkingtreding van de vereisten van de richtlijn inzake duurzaamheidsverslaggeving (CSRD) voor grote bedrijven die nog niet zijn begonnen met rapporteren, evenals beursgenoteerde mkb-bedrijven, en
- met één jaar de omzettingstermijn en de eerste fase van de toepassing (met betrekking tot de grootste bedrijven) van de richtlijn inzake zorgvuldigheidseisen inzake duurzaamheid (CSDDD).
Deze snelle overeenkomst geeft de medewetgevers de tijd om overeenstemming te bereiken over inhoudelijke wijzigingen in de CSRD en de CSDDD, die ook door de Commissie zijn voorgesteld als onderdeel van het ‘Omnibus I’-pakket over duurzaamheid.
Volgende stappen
Na de goedkeuring vandaag zal de wetgevingshandeling worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en in werking treden op de dag na deze publicatie. De lidstaten moeten deze richtlijn uiterlijk 31 december 2025 in hun nationale wetgeving hebben omgezet.
Achtergrond
In oktober 2024 riep de Europese Raad alle EU-instellingen, lidstaten en belanghebbenden op om met voorrang verder te werken, met name om de uitdagingen aan te pakken die werden geïdentificeerd in de rapporten van Enrico Letta (‘Veel meer dan een markt’) en Mario Draghi (‘De toekomst van het Europese concurrentievermogen’). In de verklaring van Boedapest van 8 november 2024 werd vervolgens opgeroepen tot ‘het lanceren van een vereenvoudigingsrevolutie’ door te zorgen voor een duidelijk, eenvoudig en slim regelgevingskader voor bedrijven en door de administratieve, regelgevende en rapportagelasten, met name voor het mkb, drastisch te verminderen.
Op 26 februari 2025 stelde de Commissie, als vervolg op de oproep van de EU-leiders, twee omnibuspakketten voor, die tot doel hadden de bestaande wetgeving op het gebied van respectievelijk duurzaamheid en investeringen te vereenvoudigen. Op 20 maart 2025 drongen de leiders er bij de medewetgevers op aan om met voorrang en met een hoog ambitieniveau verder te werken aan deze omnibuspakketten voor vereenvoudiging, teneinde deze zo spoedig mogelijk in 2025 te finaliseren. Bij deze gelegenheid riep de Europese Raad de medewetgevers specifiek op om het stop-de-klokmechanisme onverwijld en uiterlijk in juni 2025 in te voeren.