Het Europees Parlement wil dat Europese bedrijven beter rekening gaan houden met mensenrechten en het milieu. Sargentini is tevreden dat het Euroarlement hierbij de bedrijfsvoering van onderaannemers en toeleveranciers van bedrijven aangeeft als nieuwe prioriteit.
Sargentini: “Als we kijken naar de impact van een product op mens en milieu dan is het essentieel dat alle stappen van het productieproces meegenomen worden, inclusief de winning van de grondstoffen en de eerste stappen van de productie, die vaak in ontwikkelingslanden plaatsvinden.” Door ‘ketenverantwoordelijkheid’ te introduceren worden bedrijven verantwoordelijk voor alles wat in het hele productieproces gebeurt om te komen tot eindproducten, ook door bedrijven waarmee wordt samengewerkt.
Geen bindende regels
Het Europees Parlement stelt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen zowel op Europees niveau als op nationale niveaus meer bevorderd moet worden. Consumenten moeten via certificering en labels meer inzicht krijgen in de arbeidsomstandigheden bij bedrijven. Maar toch wees een meerderheid in het Europarlement bindende regels op Europees niveau af. Een gemiste kans, vindt Sargentini. “Het Europarlement vraagt alleen om bindende clausules over maatschappelijk verantwoord ondernemen in internationale handelsakkoorden die de Europese Unie met andere landen en regio’s afsluit, maar begint niet bij zichzelf.”
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen moet uit de sfeer van liefdadigheid”, stelt Sargentini. “Voor misstanden moeten bedrijven juridisch aansprakelijk gesteld worden. Dit vraagt om een juridisch kader met verplichte rapportage.” Sargentini noemt als voorbeeld mobiele telefoons en elektronicaproducten. Hierin zitten metalen waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is uit mijnen in Afrika die door gewapende groepen worden uitgebaat, die wapens kopen van het voor de grondstoffen verkregen geld. “Als koper van een product blijk je zo bij te dragen aan de financiering van een gewapend conflict. En bedrijven verbinden zich hierbij onbestraft met criminaliteit.”
Sargentini wil dat de Europese Unie meer werk maakt van bindende wetgeving om misstanden aan te pakken. “Europese consumenten moeten de garantie kunnen krijgen dat ze niet meebetalen aan wapens voor rebellen in Afrikaanse conflictgebieden, en ook niet aan andere mensenrechtenschendingen en milieuschade.” Sargentini organiseerde recent een bijeenkomst over Europese wetgeving rondom conflictmineralen.
Binnenkort zal de Europese Commissie met nieuwe plannen komen rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sargentini hoopt dat de Europese Commissie wel bindende regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zal voorstellen.